Лесен козунак

Продукти:

4-5 бр. яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио или мас
1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко
1.5 кг брашно
42 г мая

Начин на приготвяне:

Продуктите се смесват добре със затопленото мляко и се слага маята. Меси се много добре, докато започне да пука и да прави мехурчета. Обема се увеличава около 3 пъти. Хубаво е да се премеси още веднъж и да се направи във формите в която ще се пече. И пак втасва около 2 часа. Отгоре се маже с разбито яйце и се посипва със захар. Пече се около 40-45 минути при 200 С, като задължително се пробва дали се е опекъл с клечка за зъби, защото може да се получи хубава препечена кора и клисав козунак. 

Може да се разточват ленти, в които да се сложат орехи и стафиди, увиват се и след това по три се сплитат на плитка. 
За руло се маже с мармалад, орехи и малко канела, посипва се със сусам и маково семе.

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *