Внимание! Преяждането след пости удря жлъчката

След края на 40-дневните Великденски пости, ако прекалим с храната ще претоварим жлъчно-чернодробната храносмилателна система и панкреаса. Това каза за „Фокус” проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика и ръководител на катедра „Превантивна медицина” във Факултета по Обществено здраве на Медицински университет – София.

По думите й, когато започваме да се храним нормално в края на постите трябва да е в същия порядък, в който сме ги изключили храните от менюто си.

„На първия прием – Великденския първи тържествен ден трябва да започнем с млечен продукт”, посочи тя, като обясни, че следващият прием на храна трябва да бъде в 10.00 часа, когато можем да си хапнем от козунака.

„Това е една комбинирана, тържествена, ритуална храна. Нарича се обреден хляб. В него има абсолютно всичко – животинска мазнина, яйца, мляко, захар и брашно. Затова е по-добре да бъде самостоятелно приеман”, уточни още проф. Байкова.

Според нея на обяд е добре месото, което най-вероятно ще бъде агнешко трябва да бъде поднесено с листни зеленчуци-зелен лук, лапат, спанак, чесън, джоджен и ако има добавка от ориз или картофи те трябва да бъдат в минимално количество.

„Хубавото е следващото хранене след обяда да бъде в 16.00 часа, когато да изпием фреш, а може да се яде филийка козунак. Добре е на вечеря хората да приемат зеленчуци. Не е необходимо да се натоварваме и с допълнително въглехидрати като останалите месо и яйца”, коментира още тя.

„Ако прекалим с храната, ще поставим в ситуация на претоварване жлъчно-чернодробната храносмилателна система и панкреаса. Човешкото тяло е поставено в режим на свръх работа може да отключи някакъв здравен проблем, което би ни почернило следващите празнични периоди”, допълни още Донка Байкова.

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *