Погребват митрополит Симеон в Рилския манастир

Опелото на бившия Западно и Средноевропейски митрополит Симеон ще е днес в столичния храм “Св. София”. По решение на Светия синод патриарх Неофит ще възглави заупокойната Света литургия и опелото, което ще бъде отслужено в храма в 11.30 часа. Митрополит Симеон ще бъде погребан утре, 4-ти май, в Рилския манастир, съобщава БНР.

На 16 април, на 90-годишна възраст след продължително боледуване във Финикс, Аризона, почина бившият Средноевропейски митрополит Симеон. Архиереят беше митрополит до 11 юни 2013 година, когато на свое заседание Светият синод го освободи по негова молба заради напредналата му възраст и влошеното му здравословно състояние.

Светското име на митрополит Симеон е Христо Костадинов. Роден е на 17 септември 1926 година във Варна. През 1979 година Симеон е назначен за патриаршески викарий, управляващ българските църковни общини в Западна Европа. Седем години по-късно е избран за първи митрополит на новоучредената Българска Западноевропейска епархия със седалище в Будапеща, Унгария. По решение на Светия синод от 30 май 1994 година той се титулува Западно и Средноевропейски митрополит със седалище в Берлин, Германия.

Преди три години за Западно и Средноевропейски митрополит беше избран дотогавашният викарен епископ на митрополит Симеон – митрополит Антоний.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *