Представиха в Благоевград творчеството на 82-г. почетен гражданин на Кресна Б. Сандански

Две торби авторски книги „Природописи“ и поезия на краеведа, писател и поет Борис Сандански се разграбиха като топъл хляб от публиката, която се събра в благоевградското читалище на представянето на цялостното му творчество от над 45 книги и 3 уникални енциклопедии. Инициативата за творческия портрет на 82-годишния почетен гражданин на Кресна е на двете читалища – благоевградското „Н. Вапцаров“ и кресненското „Култура“.
Авторът разказа сам за рода си, обясни, че е наследник на пиринския войвода Яне Сандански от клона на чичо му, и призна, че първата си книга издал през далечната 1962 г.
Журналистите Лалка Бенгюзова и Антоанета Гулева, която е сценарист на филм за Борис Сандански, правен по повод 80-ата му годишнина, представиха книжното му творчество, част от което са три уникални енциклопедии – за Кресненския край, за община Струмяни и набраната, но още неиздадена – за община Симитли. „Това е изумителен труд, едва ли много общини могат да се похвалят с толкова солидни краеведчески изследвания“, коментира Васил Георгиев, председател на краеведческото дружество.
Заради афинитета си към афоризмите, хумора и сатирата Б. Сандански получи и специален подарък от Й. Цонев – акростих с името си.

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *