Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ – културна емблема на Благоевград

Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ – Благоевград, или Гимназията, както я наричат с любов много поколения благоевградчани, е в навечерието на отбелязването на 136-тата година от основаването си.
През далечната 1880 година в Солун е създадена Българската мъжка гимназия, чийто правоприемник е Националната хуманитарна гимназия. Възхвалявана и обичана, преследвана, разрушавана и отново „като феникс от пепелта“ възкръсваща за нов живот, Гимназията странства през Струмица, Щип, Петрич, за да се установи в Горна Джумая, днес Благоевград.
Училището е дало през годините хиляди възпитаници – родолюбиви българи, строители на съвременна България, големи имена на научното и културното дело. Приносът й в нацинален мащаб е отбелязван неведнъж – Симеон Радев я определя като училище с историческа значимост за българите, заедно с Априловската гимназия и Класното училище в Пловдив.
Възпитаници на Гимназията са и много от представителите на съвременния културен, обществен, административен и бизнес елит на Благоевград. Сред тях са проф. Иван Мирчев – бивш ректор на ЮЗУ „Н. Рилски“, бившият кмет на Благоевград Костадин Паскалев, настоящият заместник-кмет Христина Шопова, експертите в РИО на МОН Любима Димитрова и Любка Станева, директорите на много от училищата в града – на ПМГ Татяна Ядкова, на СОУИЧЕ Катерина Марчева, на II ОУ Христо Манчев, както и цялото ръководство на НХГ – директорът Марин Митов и помощник-директорите Даниела Китова и Теодора Ацева. Възпитаник на Гимназията е и бившият директор на НХГ Севдана Марковска, чийто дядо Панайот Тасев в началото на миналия век в качеството си на кмет допринася много за установяването на училището в Горна Джумая.
Невъзможно е да се изброят имената на всички успели възпитаници на училището, но сред тях са много юристи, лекари, архитекти, журналисти като Елена Авдева, Албина Анева, Йордан Тумбев, Юлия Кючукова, Владимир Каперски…
Днес Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, бивша Солунска, се отличава от останалите училища със специфичната си творческа атмосфера и е определяна като културна емблема на града. За артистичния дух до голяма степен допринасят възпитаниците на паралелките с профил „Изкуства“ – „Музика“ и „Изобразително изкуство“, чиито изяви са неизменна част от културния живот на община Благоевград и областта.
Една от перлите на музикалните паралелки е Народният хор към НХГ, създаден през 1991 година. Първият му ръководител е Магдалена Николова, учител по народно пеене в училището. В хора участват ученици от 8 до 12 клас, обучаващи се в паралелки с профил „Изкуства“ – Музика с интензивно изучаване на английски език. Репертоарът на хора включва автентични и обработени народни и авторски песни от различни фолклорни области на България. Тази извънкласна форма дава възможност на учениците за изява на сцена, контакти с публиката и шанс да участват в многобройни концерти и фолклорни конкурси. Множество са участията им в общоградски мероприятия, училищни тържества, телевизионни и радиопредавания.
Три поредни години, от 2013 до 2015 г., хорът е носител на първо място и Гран при на НК „Орфеева дарба“ – гр. София. От 2011 година ръководител на хора е музикалният педагог Марияна Ангелова. Народните песни, които изпълнява хорът към Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, съчетават музика, поезия и хармония на багрите, откриват ни красотата и необятността на многогласното пеене.
Възпитаниците на музикалните паралелки ежегодно печелят призови места в престижни национални конкурси като националния музикален и танцов конкурс „Пиленце пее“, Националния детско-юношески конкурс „Орфеева дарба“. И тази година младите таланти завоюваха десетки златни, сребърни и бронзови отличия.
През годините сред успешно реализиралите се ученици са Русина Катърджиева – финалист в известен тв формат, Мойсей Стойчев – популярен изпълнител, Александрина Александрова – вокалист в група Paraplanner, Лилия Стефанова – вокалист в шоуто на Слави Трифонов, Ралица Рагева – финалист в музикално шоу, тазгодишната зрелостничка София Арабаджиева – също финалист в тв формат, която вече е приета да продължи музикалното си обучение в лондонски университет.
Неизменна част от облика на училището е и Джуниър брас бенд с диригент Севдалин Николов. Оркестърът вече има зад гърба си участие в три международни фестивала, в две филмови продукции на БНТ, съвместен концерт с групата D2 и в множество радио- и телевизионни предавания.
В профил „Изобразително изкуство“ учениците имат възможност да работят в специализирани ателиета, изучавайки рисуване, живопис, композиция, графика, дърворезба и дизайн. Традиционни са участията на младите художници в общоградски, национални и международни конкурси и изложби. Ежегодно се организират и пленери, а изложбите на възпитаниците на Гимназията са се превърнали в традиция в културния живот на града. Сред успешно реализиралите се ученици са известните днес творци Явор Ичков, Ивайло Биляров, Иван Кючуков, Даниела Сивикова…
Освен паралелките с профил „Изкуства“, най-старото средно учебно заведение в Югозапада предлага и обучение в паралелки с профил хуманитарен – Български език и литература с английски език, История с испански или френски език, Български език и литература с интензивно изучаване на немски език, чиито възпитаници получават стабилна основа за продължаване на образованието си в престижни университети в страната и чужбина. Бъдещите журналисти могат да направят първите си стъпки в часовете по СИП „Журналистика“, където се реализират на съвсем професионално ниво в сътрудничество с регионални медии, печатни и телевизионни продукти.
В рамките на европроекти се осъществява младежки обмен в страни като Белгия, Италия, Турция, Испания. Учениците участват в клубове по актьорско майсторство, а през изминалата година под ръководството на учителя по френски език Бонка Ичкова на специална среща с автора Венко Евтимов ученици от 11 клас поставиха пиесата „Любовта на един аутсайдер“.
Националната хуманитарна гимназия е носител на ордени „Св. св. Кирил и Методий“ – първа и втора степен, на Почетния знак на президента на Република България по повод 135-годишнината от създаването на Солунската българска мъжка гимназия и във връзка със значимия принос в образованието и възпитанието на младото поколение, в развитието на образователното дело и изграждането на съвременния облик на българското училище.
Наградите и постиженията на възпитаниците и на учителите на Гимназията са многобройни, а през изминалата година НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ получи и приза „Училище на годината“ на община Благоевград.

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *