HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Съдът отряза мераците на Б. Божиков да се върне на поста гл. архитект на Петрич, осъди го да плати 420 лв. хонорари на общинските юристи

Бившият главен архитект на община Петрич Борил Божиков не успя да се върне на поста, от който новоизбраният общински кмет Димитър Бръчков го освободи на 23.11.2015 г.
Освен че загуби делото за възстановяването му на работа, Административен съд – Благоевград го осъди да плати и 420 лв. за възнаграждение на юристите на общината, защитавали в съдебна зала заповедта за уволнение.
Припомняме, че Божиков бе отстранен заради установен конфликт на интереси при издаване през 2012 г. на 4 разрешения за строеж и подписване на 3 протокола за приемане на технически проекти, изготвени от дъщеря му, които гл. архитект парафирал като председател на Общински експертен съвет по устройство на територията на община Петрич, но без да подаде декларации по чл. 12 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.
Решението на специализираната Комисия по конфликт на интереси за тези общо 7 подписа на Божиков влезе в сила на 10.02.2014 г. с определение на ВАС – София и точно на него се базира заповедта за уволняването му от поста главен архитект.
Според благоевградския административен съдия Ваня Вълкадинова установяването на конфликт на интереси с влязъл в сила акт е категорично основание за освобождаване от длъжност, поради което искането на Божиков да бъде върнат в кабинета му в община Петрич е неоснователно.
Решението на АС – Благоевград подлежи на обжалване пред Върховен административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните с връчване на преписи.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *