Черният дроб е важен орган в човешкото тяло, който играе огромна роля в метаболизма. Изпълнява функции като дезинтоксикация, синтез на плазмени белтъци и произвежда биохимични вещества, нужни за храносмилането. В него се съдържа и жлъчката, която е важна за храносмилането, пише gotvach.bg. Заболяванията на черния дроб и жлъчката са често срещани. Някои от причинителите на тези заболявания са екологични проблеми, лекарства и някои храни.
Вижте кои храни са вредни за черния дроб
• Бялото брашно и всички изделия от него – това е основната причина за образуване на камъните в жлъчката, също така допринася за цирозата на черния дроб. Като цяло затормозява в голяма степен нормалната дейност на дроба и жлъчката.
• Белите храни и подправки – бял ориз, бяла захар, солта. Опитайте се да смените белия ориз с кафяв, а бялата захар с кафява. Разбира се, както знаем без сол не можем, но е добре да ограничим употребата и в минимални граници.
• Меса, които са опушени, мариновани и осолени. Опитайте се да овкусявате месата с истински ябълков оцет, лимонов сок, лук, мащерка и градински чай
• Пържените храни
• Кренвирши и варени колбасни салами
• Лютото е особено вредно
• Свинската мас и маргарина
• Всякакъв тип полуфабрикати
• Костно-месни бульони
• Мазни и препечени храни
• Храни, които имат в своя състав прекалено много оцветители, овкусители и подобрители
• При вече съществуващи проблеми с черния дроб и жлъчката не са препоръчителни бобовите храни и чесъна, ограничете гъбите и орехите.
Бъдете внимателни, когато пиете хапчета и антибиотици, защото някои от тях влияят негативно на черния дроб. Парацетамолът например е доста вреден за нашия дроб.
Ако искате да се грижите правилно за своя черен дроб, старайте се да не прекалявате с алкохола и особено с некачествените алкохолни напитки.
Когато употребяваме алкохол, черният дроб се захваща с пречистването му от организма, а други важни процеси като обработване на кръв, наситена с различни вещества остават на заден план.
Отнасяйте се внимателно към черният дроб и жлъчката, защото с възрастта, дори без странични фактори тяхната функция отслабва и те започват да работят по-трудно.