Ягодите са сред топ 10 от плодовете и зеленчуците, които имат най-високо съдържание на антиоксиданти, изключително богати са и на флавоноиди. Проведени са множество проучвания относно ефекта от консумацията на тези плодове. Те установяват различни ползи за здравето.
В ягодите могат да се открият важни хранителни вещества, сред които витамин А, фолиева киселина, витамин C, селен, калий, фосфор, магнезий, желязо, калций, диетични фибри, въглехидрати и протеини.
Благодарение на богатото им съдържание на калий консумацията на ягоди е препоръчителна за тези, които страдат от хипертония. Те помагат за отслабване на ефекта от натрия в организма. Ниският прием на калий е също толкова сериозен рисков фактор по отношение на развитието на високо кръвно налягане, колкото и високият прием на натрий.
За да се избегне и облекчи запекът, е важно да се консумират храни, които съдържат големи количества фибри и също така хидратират организма. Това е необходимо за правилната функция на храносмилателната система и редовната дефекация.
Има данни, че честотата на астмата е по-ниска при наличие на висок прием на определени медикаменти, като начело на този списък е витамин C.
Фолиевата киселина може да бъде от полза и за страдащите от депресия. Тя предотвратява прекомерното натрупване на хомоцистеин в организма. Прекомерният хомоцистеин възпрепятства и синтеза на „добрите“ хормони, сред които са допамин, серотонин и нерепинефрин. Те регулират не само настроението, но и апетита.