Извадиха тумор като ябълка от корема на едногодишно момченце

Злокачествен тумор колкото ябълка извадиха от корема на момченце на 1,2 г. лекарите от детската хирургична клиника на университетската болница “Св. Георги” в Пловдив.

“Образуванието най-вероятно е вродено. Открито е случайно от педиатри. Родителите завели сина си на преглед, тъй като започнал да линее, отказвал да се храни, хемоглобинът му паднал рязко. На скенера се видяла огромната подутина”, обясни шефът на клиниката проф. д-р Пенка Стефанова. Заради големината му туморът не можел да бъде опериран и детето било подложено на химиотерапия. След проведения курс образуванието се стопило до 3,5 см дължина и 2 см ширина. При тези размери медиците предприели сложна хирургична интервенция, която продължила 4 часа, съобщава 24 часа. Туморът се намирал на дълбоко място над бъбречната жлеза, в съседство с важни кръвоносни съдове, и имало риск да не може да бъде отстранен целия. При това положение малкият пациент щял да се парализира, тъй като подутината била прораснала към гръбнака. Можело да се появят и метастази. Тримата хирурзи, които извършили операцията, успели да премахнат тумора и животът на момченцето е спасен. То е единствена дълго чакана рожба в семейството си.

“Детето ще бъде поето от онкохематолозите. Има всички шансове след лечението да оздравее напълно и да се развива нормално като връстниците си”, утонява проф. Стефанова.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *