Сдружението на малкия и средния бизнес – Петрич с 4 предложения до кмета Д. Бръчков за развитието на града

Сдружението с нестопанска цел „Асоциация за защита на малкия и средния бизнес – Петрич”, представлявано от Андон Марков, депозира 4 предложения до кмета на общината Димитър Бръчков. Обособяването в пазарен ден на зона за паркиране на автобусите с гръцки шопинг туристи, запазването на предназначението на бившето танково поделение в града за градски парк, изграждането на евентуален нов хипермаркет в покрайнините на Петрич, поставянето на указателни табели „Петрич” на изходите от АМ „Струма” към града са направленията, по които членовете на сдружението предлагат Общинска администрация да предприеме конкретни мерки и действия.

Ето текста на писмото с четирите предложения и аргументите към тях: 

„Уважаеми господин кмете,

В резултат на среща между членовете на сдружението и представители на Общинска администрация – Петрич се взе решение СНЦ „Асоциация за защита на малкия и средния бизнес – Петрич” да инициира предложения, по които Общинската администрация да предприеме конкретни действия и да вземе конкретни решения. Защитавайки интересите на членовете на сдружението и на жителите на община Петрич, отправяме следните предложения:

* Да се обособи зона за паркиране в съботни дни на коли и автобуси, където туристите от Република Гърция да могат да паркират. Предлагаме за целта да се определи следният участък: ул. „Цар Борис 3” от сградата на общината до ул. „Рокфелер”. Това ще създаде условия гостите от Република Гърция безпрепятствено и безпроблемно да паркират и с удоволствие да посещават родния ни град. Целта е да създадем предпоставки за увеличаване на туристите от съседните държави, които идват и пазаруват в град Петрич, вследствие на което да се увеличат приходите на местните туристически и търговски обекти.

* Настояваме да не се променя статутът на УПИ-тата, обхващащи терена зад МБАЛ „Рокфелер” и двете бивши поделения, които са отредени за зелени площи, с цел изграждане на парк за отдих и развлечения. Всички знаем, че зелените площи в рамките на град Петрич са ограничени. Очевидна е липсата на парк, където млади и стари да прекарват свободното си време. Целта е да не се допусне застрояване на тази зона и да се изгради един модерен парк, каквото е желанието на петричани, а доколкото знаем – и Вашето желание. Същевременно е нелогично до евентуално изграден парк за отдих и развлечения да се допуска строителство, което строителство да е с коренно противоположни цели. Освен за законосъобразност Общинската администрация в Петрич би следвало да положи като основа на бъдещия общ устройствен план преди всичко градоустройството и цялостната концепция за развитието на община Петрич.

* За да не оставате с впечатление, че СНЦ „Асоциация за защита на малкия и средния бизнес – Петрич” е срещу изграждането на хипермаркети по принцип, каквито слухове се опитват да разпространяват недоброжелатели на сдружението, декларираме, че ние не сме против изграждането на хипермаркети. Само че ние искаме хипермаркетите да бъдат изграждани по примера на развитите европейски държави, а именно: евентуалното бъдещо разкриване на такива търговски обекти да бъде в покрайнините на град Петрич, а не в границите на града и особено до евентуално изграден парк за отдих и развлечения. По такъв начин ще се избегне транспортният хаос, който се създава около хипермаркетите, замърсяването на въздуха от изгорелите газове на автомобилите и не на последно място – предотвратяването на фалитите на много местни търговци, чиито интереси нашето сдружение защитава. 

* Също така предлагаме в най-кратки срокове да се предприемат необходимите мерки за монтиране на указателни табели на изходите на АМ „Струма”, от които на хората, искащи да посетят нашия град, да им стане ясно как да стигнат до него. Нелогично е да има огромни табели с надписи „Катунци” и „Марикостиново”, а да липсва табела с надпис „Петрич”. Целта ни е да превърнем Петрич в туристически център, а дори нямаме видими табели, с които да се обозначат изходите от автомагистралата за града.

Ние, членовете на сдружението, се надяваме, както при първата ни среща, взаимоотношенията ни с Общинска администрация – Петрич да продължат да се градят и да се развиват в дух на разбирателство и диалогичност, като оставаме на разположение за всякакви срещи и въпроси към нас.

С уважение: СНЦ „Асоциация за защита на малкия и средния бизнес – Петрич” 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *