Хакери разбиват фейсбук профили и точат банкови сметки

Измамници разбиват фейсбук профили и точат банковите сметки на приятелите ви от ваше име.  Схемата разкри екип на сутрешния блок „Здравей, България”.

Вместо да направи услуга, Татяна Стоянова станала жертва на измама. Мислила, че праща данните от дебитната си карта на приятелката си Йоланта, без да подозира, че хакер е разбил профила й във фейсбук и през цялото време е писал от нейно име.

Без въобще да се усъмни, Татяна изпратила номера на дебитната си карта. Измамникът поискал и другите данни. Така хакерите започнали да теглят пари от картата на й. Заради многото опити за теглене на различни суми от банката блокирали картата и измамниците не успели да откраднат нищо.

За късмет майката на Татяна и другите й приятелки не са видели съобщенията в социалната мрежа. Йоланта се оплакала в полицията и чака резултат. Опарените като нея били много, обясниха от Сектора за борба с компютърни престъпления в ГДБОП.

„Те могат да използват данните, които са откраднали от кредитната карта, за да заплатят определена стока или услуга, като впоследствие тази стока или услуга бива ползвана или се продава. Ако това е стока – скъпоструваща техника или да кажем самолетни билети, които впоследствие се препродават – може да бъде върната с молба да бъдат преведени парите по друга банкова сметка”, обясни Явор Колев от отдел „Борба с компютърните престъпления” в ГДБОП.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *