Искат доживотен затвор за Йоско Костинбродския

Йосиф Йосифов-Костинбродския, който се изплъзна от правосъдието и още е в неизвестност, да бъде осъден задочно на доживотен затвор без замяна. Това поискаха прокурорите Емил Галипонов и Радослав Радев в спецсъда. Според тях същата присъда трябва да получи и Ивайло Симеонов-Богьовеца.

Йоско е обвинен, че е бил тартор на банда за убийства, отвличания и търговия с дрога през 2003-2010 г. Той и Богьовеца бяха дадени на съд и за опит за убийство на Кирил Кирилов-Японеца. На 12 юни 2003 г. маскирани стреляха по него от пистов мотор. Японеца обаче извади късмет – куршумите се забиха в седалката на мерцедеса му и в бронежилетка, която носел, защото 2-ма души го предупредили, че има поръчка за убийството му.

Подсъдими като членове на бандата са Вергил Славов, Мариян Атанасов и Александър Йорданов. За тях прокуратурата иска между 8 и 10 г. затвор.

Основните улики са от разпити на анонимни свидетели. Те чули, че групата на Йоско е замесена в убийството на Фатик, изчезването на Киро Буята и отвличанията на Валю и сина на футболния бос Венци Стефанов – Димитър. За тези престъпления обаче Йоско и хората му нямат обвинения.

“Трябва да сме благодарни на прокуратурата, че не съди Йосифов за всички неразкрити престъпления от 1994 г. насам. Абсурдно е да се иска да го осъдите за нещо, за което не му е повдигнато обвинение, и после въз основа на присъдата ви да се образуват нови дела за убийства”, каза адвокат Илиян Василев. Според него обвинението е “негодно”, не отговаря на изискванията на закона и не се подкрепя от доказателства. Йоско например бил в съда, когато е отвлечен Димитър, а Атанасов до 2005 г. изобщо не бил в България.

Йоско Костинбродския вече е съден по дело срещу група, подозирана за смъртта на Фатик, и е оправдан.

Според актуална справка, пратена от МВР в спецсъда, досега няма резултат от търсенето на подсъдимия у нас и в чужбина.  Йосифов е обявен за издирване и от Интерпол, търсен е многократно на различни адреси, но не е открит, каза съдия Георги Ушев.

Йоско Костинбродския изчезна през март 2014 г. за втори пореден път. Първият бе през 2010 г., когато го разследваха за група за дрога. Впоследствие той бе хванат в Гърция. Българските власти пратиха искане за екстрадиция и през януари 2013 г. той бе докаран с белезници у нас.  

 

Оттогава досега обаче съдът в Солун не е дал съгласие Йоско да бъде съден за атентата срещу Киро Японеца и за другите обвинения по това дело. „Това е нарушение на закона и на европейската практика и делото незабавно трябва да бъде прекратено“, пледира адвокат Василев.

Съдът обяви, че ще се произнесе по този въпрос с присъдата си. Тя ще бъде обявена в понеделник. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *