След 4000 концерта пред повече от 3.5 млн. зрители Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци отбеляза 70-годишнината си на сцената в Г. Делчев

С грандиозен и изключително вълнуващ концерт в Гоце Делчев бе отбелязана 70-ата годишнина от създаването на първия фолклорен ансамбъл в България – Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци. На събитието присъстваха няколко поколения музиканти, танцьори, певци, композитори, хореографи, работили с ансамбъла през годините.
На тържеството присъства и цялото ръководство на община Гоце Делчев, директорът на Националния ансамбъл за народни игри и песни на Македония „Танец“ Зоран Джорлев, много бивши ръководители на ансамбъла и самодейци, участвали в него.
Кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов и председателят на Общинския съвет Ангел Гераксиев връчиха плакети на създателите на ансамбъла, на дългогодишни ръководители, танцьори и инструменталисти, композитори, хореографи и постановчици, които през годините са помагали за развитието на Неврокопския ансамбъл.
Изключително вълнуващ бе тържественият концерт, посветен на 70-ата годишнина от създаването на ансамбъла. Препълнената зала в Дома на културата в Гоце Делчев едва събра жителите на града и гостите, дошли да уважат ансамбъла и да съпреживеят това вълнуващо събитие. По повод юбилея поздравителен адрес бе изпратен от президента на Република България Росен Плевнелиев, който удостои Неврокопския ансамбъл за народни песни с почетен знак.
Съюзът на музикалните и танцовите дейци удостои със „Златна лира“ Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци, диригента на ансамбъла Петър Аврамов и хореографа Тодор Цветков, и със „Сребърна лира“ диригента на хора Петър Карамфилов по повод юбилея.
Първият ансамбъл в България – Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци, е основан през 1946 година в гр. Гоце Делчев. През 70-годишния си творчески път самодейците от ансамбъла издирват, съхраняват и пресъздават народните песни, игри и обичаи, фолклорното и етнографско богатство на българския народ. Ансамбълът има издадени 5 албума, множество реализирани записи и над 4000 концерта пред повече от 3,5 млн. зрители от целия свят. Носител е на орден „Кирил и Методий“ I степен, званието „Представителен ансамбъл“ и много други държавни и международни отличия.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *