Футболен екшън окървави стадиона в Благоевград, 7 полицаи ранени, 8 фенове на „Левски” в ареста

Футболен екшън на мача между ОФК „Пирин“ и „Левски“ окървави стадион „Хр. Ботев“ в Благоевград. 7 полицаи са тежко ранени. Заради инцидента в районните полицейски управления са задържани 8 фенове на гостите. Напрежението ескалира в началото на двубоя от „А“ група, спечелен от сините с 1:0. Вбесени от бавното влизане в клетката за гостуващата агитка, левскарите и органите на реда се изпокараха, а скандалът отприщи яростта на ултрасите, които подгониха служителите на реда с камъни и твърди предмети към един от служебните входове за превозни средства. Полицаите не бяха готови за подобен сценарий и поддадоха с необезопасените си униформи на подръчната артилерия. Към тях полетяха димка и сигнална факла. След първоначалния напън на запалянковците, който прогони и публиката в най-близкия сектор, полицията се прегрупира и с палки изтласка нападателите зад желязната врата, успявайки да я затвори. Най-тежко пострадалите полицаи бяха откарани с дежурната на стадиона линейка към Спешен център, а някои от колегите им с по-леки рани останаха на постовете си.

До подобен батак можеше да се стигне и при есенната визита на „Левски“ в областния център на Пиринска Македония, когато орлетата победиха с 1:0. Тогава обаче пристигнаха полицейски служители от София, които ускориха драстично пропускателния режим на стотиците сини фенове, щом мачът започна и ситуацията взе да излиза от контрол.

Седемте окървавени полицаи са обслужени от спешните медици след нападението от феновете, двама от тях остават за лечение в хирургия на благоевградската болница. С най-тежки наранявания са 28-годишният Благой Благоев и колегата му Божин Костов. Те са с мозъчно сътресение и контузии по цялото тялото. Служителите на реда от ОД на МВР – Благоевград са удряни с твърди предмети – огромни скални късове и стъклени бутилки. Със сериозно нараняване е Б. Костов. Той има разкъсно-контузна рана на челото след директен удар в лицето в близост до окото, като по чудо не е засегнато зрението му, поставен му е шев на раната. Пациентът е с мозъчно сътресение, извършваме допълнителни изследвания, консултиран е с офталмолог за очната травма, предстои и изследване на скенер, на този етап няма опасност за живота, в добро общо състояние е, каза началникът на хирургия д-р Димитър Димитров. Той поясни, че полицай Б. Костов остава за лечение в хирургия на МБАЛ – Благоевград.

Бл. Благоев също е с мозъчно сътресение. Оплаква се от главоболие и гадене, той също е с нанесени удари по цялото тяло, поясни д-р Димитров. На още пострадали униформени е оказана спешна помощ. Откъснало се парче от разбит камък се забило в окото на 29-годишния Г. Бучков. След оказаната първа помощ той е освободен, предстои му лечение за овладяване на очното нараняване. Сред пострадалите полицаи на футболния мач са и 33-г. Александър Ангелов от Благоевград, който е ударен по коляното и главата, 27-г. Радослав Благоев е с контузия на рамото, 46-г. Стоян Гонгов е със сериозно нараняване на главата. 27-г. Митко Благоев е ударен с камък по главата, 42-г. Стефан Филипов е с контузена ръка. Петимата са освободени след стабилизиране на състоянието им от медиците в спешно отделение.

41-годишният фен на “Левски“ Петьо Петрунов от София е с рана на главата и гръдния кош. Той е обслужен в спешно отделение и освободен за домашно възстановяване.

Побойниците в разигралия се екшън са задържани от служителите на реда, сред тях са 17-г. Б. Атанасов от София, 19-г. Константин Борисов и връстниците му, също столичани – Петър Симеонов и Марио Михайлов. Сред арестуваните нападатели са и 24-г. Тихомир Гигов, 22-г. Тони Митков, 37-г. Юлиян Христов и 42-г. Ивайло Димитров.

Разпитите по случая на полицаи и футболни запалянковци продължиха през целия вчерашен ден. Впоследствие се наложи да бъдат разпитани отново полицаи заради прецизиране на факти и обстоятелства, което е от съществено значение за формулиране на правната квалификация на престъплението, изглеждащо на пръв поглед като класическо футболно хулиганство. Досъдебното производство е започнало по чл.131, ал.1, т.1 от НК – причиняване на леки телесни повреди на длъжностни лица. Основните наранявания са причинени от камъните, които са хвърляни по служителите на реда. До края на деня нямаше повдигнати обвинения на нито един от седмината задържани фенове, съобщи ръководителят на Районна прокуратура – Благоевград Борислав Ковачки. Очакванията бяха това да стане късно през нощта, като в полицията бе изпратен дежурен прокурор.

Директорът на ОД на МВР – Благоевград комисар Росен Танушев заяви, че охраната на футболната среща е протекла по предварително утвърден план. На стадиона е имало и полицаи, които са били с предпазни средства – каски и щитове, но не на мястото на инцидента. „Нападението над нашите служители е било като в африканска държава, хвърляни са камъни и бутилки”, заяви Р. Танушев. На въпрос на вестник  „Струма“ защо попадналите под „опълченска“ атака полицаи не са носили защитни каски и щитове той заяви, че е имало оборудвани с предпазни средства служители, но те не са били там. Преценката колко и кои полицаи да носят защитни средства се прави по вътрешни правила, които директорът на ОД на МВР – Благоевград не разкрива. Тепърва обаче предстои да се направи анализ и на това дали набелязаните мерки на рисковата футболна среща са били достатъчни. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *