Пуснаха ветото на Плевнелиев

Правната комисия пусна ветото на президента Росен Плевнелиев по текстове от Избориня кодекс. Дали ще бъде отхвърлено обаче в пленарна зала, предстои да се гласува утре.

Днес комисията по правни въпроси разгледа ветото върху текстовете, които ограничават гласуването на българите в чужбина.

Само БСП и ДПС декларираха, че ще го подкрепят, защото са против закона. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов обяви, че ще гласува „въздържал се“. Преди него и депутати от Реформаторския блок обявиха, че ще се въздържат. Двама депутати гласуваха „за“ , трима – „против“ и 7 „въздържал се“.

В крайна сметка ветото мина на правна комисия. Гласуването идва на фона на многократните предупреждения, че Патриотите ще излязат от управлението, ако ветото на Росен Плевнелиев мине. „Ако ветото на президента не бъде отхвърлено, ПФ категорично ще напусне властта“, каза по-рано днес лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

„Тук се касае за връщане на целия закон. Ние ще повторим нашето гласуване, и то ще бъде против този закон. Освен чл. 14, който е дълбоко дискриминационен за българите в чужбина, има и други противоконституционни текстове, като задължителното гласуване например“, заяви депутатът от БСП Филип Попов.

„Президентът трябваше да включи във ветото си и други текстове на Изборния кодекс“, заяви народният представител от ПГ на ДПС Митхат Метин по време на дебатите.

Емил Димитров от Патриотичния фронт призова да мислим за всички българи в чужбина – на Малдивите, в Антарктика, в Аляска и т.н., което предизвика овации от Инициативния комитет „Гласувай без граници“ и представителите на българите в чужбина, въпреки шеговития му тон.

След него Димитър Делчев от Реформаторския блок очерта два приоритета – българите извън ЕС да имат по-либерални правила за изборите, които да ги улеснят, както и да се успокоят притесненията на много хора за манипулиране на вота в чужбина.

„Досега не сме успели да открием решение, което да постигне и двете цели. Няма постигнат компромисен вариант. Докато няма общо решение на мнозинството, аз ще се въздържа на комисия“, каза той.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов представи мотиви, в които се разяснява, че българите в чужбина имат равни права, но процедурите за създаване на секции са различни по обективни причини, особено за секциите извън дипломатически представителства.

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *