Черешопроизводителите в Кюстендил бесни на МЗХ: По дърветата няма кьорав плод, те ще ни плащат обезщетение по 28 ст. на килограм

От Министерството на земеделието се опитаха да успокоят черешарите в Кюстендилско заради измръзналата продукция с обезщетение от 28 ст. на килограм. Земеделските чиновници обявиха, че черешите са включени в списъка на продуктите, за които ще се прилагат допълнителни временни извънредни мерки през периода от 1 юли 2016 г. до 30 юни 2017 г.

„Това не ни грее, какво като са определени 14.44 евро за тон обезщетение, ние на дърветата нямаме и една кесийка череши“, „скочиха” овощарите срещу опита на МЗХ да спре подготвяните от тях протести. От няколко дни по идея на агроном Кирил Димитров, собственик на 60 декара череши в местността Черна нива и председател на кооперацията в бобовдолското село Паничарево,  земеделците в региона събират подписка, с която ще настояват за специални обезщетения заради измръзването на плодовете тази година.

„Прочетох го това, мерките може и да са добри, но не касаят нас“, обясни Димитров и допълни, че проблемът в Кюстендилско е липсата на какъвто и да е плод по дърветата.

„Това дето са го направили от МЗХ, показва, че тези, които са го писали и преговаряли с Евросъюза, не са наясно със станалото“, смятат черешопоризводителите и допълват, че обезщетенията са напълно неприложими. Според министерството стопаните ще могат да се ползват от две мерки – за изтегляне на продуктите от пазара и небране на продуктите.

„Какво небране на черешите, като ние напрактика нямаме череши. Плодовете измръзнаха на 26-27 април, почерняха и опадаха, няма какво да берем или да не берем“, обясниха собствениците на големи черешови масиви .

Втората мярка на МЗХ е още по-неприложима, тъй като предвижда набраната продукция без търговски вид да се предоставя на училища, детски градини, детски лагери, лечебни заведения, старчески домове и пр., а производителите ще получат компенсация за продукцията в размер на 48,14 евро на 100 кг, както и покриване на транспортните разходи.

Според МЗХ двете мерки ще се прилагат и за домати, моркови, пипер, краставици, корнишони, зеле, карфиол, гъби, ябълки, круши, сливи, десертно грозде, праскови и нектарини, киви, портокали, клементини, мандарини и някои меки плодове.

Уловката е, че всяка държава-членка на ЕС, може да прилага предвидените мерки за количества до 3000 тона от един или повече от продуктите, обясниха още черешопроизводителите от Кюстедилско.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *