HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Български учен: Лъжа е за тропическото лято. Ще е влажно и кратко

Лятото ще бъде кратко и умерено влажно, но в никакъв случай няма да станем жертви на дълги тропически жеги, както прогнозира американски сайт преди дни. Дори вместо горещини в следващите години климатът по цялата планета ще застудява, защото глобалното затопляне вече е приключило.

Това заяви доц. Борис Комитов от Института по астрономия на БАН и ръководител на Центъра за слънчев и слънчево-земен мониторинг в Стара Загора.
Много е вероятно летният сезон да напомня повече на този от 2014 г., отколкото на 2015 г.

Времето, което наблюдаваме в момента, ще се задържи приблизително до 10 юни. Тогава вълната с дъждове се очаква да стихне временно и ще се възобнови към края на август.

Тенденцията на по-интензивни валежи ще се прояви отново в края на лятото. Малко е вероятно юли да е горещ. Влажността ще продължи и през есента, твърди доц. Комитов. Особено влажен ще бъде септември месец, като новата порция дъждове ще започне още в края на август.

Каквото и да е времето, това няма да се отрази на туристическия сезон, пише 168 часа.
“Чакаме силно лято, имаме много записвания и пълни хотели. Не искам да мислим за лошо време. Ако е по-топло, няма проблем”, коментира Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Според туроператорски фирми всички хотели са резервирани и няма опасност да пропадне сезонът. А ако стане много дъждовно, ще е трудно в последния момент да се променят резервациите.

Американският сайт акюуедър преди няколко дни излезе с прогноза, че на Балканите и в Италия предстоят тропически жеги това лято, които ще доведат до пожари.

Мнението на доц. Комитов обаче е, че това със сигурност няма да се случи. Глобалното затопляне е приключило миналата година, а до 2040 г. ни предстои миниледникова епоха.

Според него от края на 2013 г. Слънцето е сменило знака на общото си магнитно поле. Това влияе върху процесите в атмосферата на Земята по такъв начин, че задава тенденция към по-влажен и хладен климат у нас през следващите 10-11 г. през топлата част от годината. А в дългосрочен план се чака застудяване и влажност до 2040 г.
“Нашата звезда е сложен обект. Влиянието й върху земния климат не се изчерпва само с вариациите на греенето. Въздействието й е 4-5 пъти по-мощно от това, което климатолозите смятат – казва доц. Комитов. – Те твърдят, че нарастването на броя на слънчевите петна е свързано със слабо увеличаване на греенето. Такова нещо има, но то е едва около 20% от цялото влияние, което оказва Слънцето върху климата на Земята. А останалите 80% са свързани с други физически процеси на Слънцето, които са доста по-слабо и не толкова директно свързани с броя и площите на петната. Сред тях е и споменатият слънчев магнитен цикъл, който има две фази от по 10-11 г. и трае общо 20-22 години.

На всеки 10-11 години (малко след максимума на петната) Слънцето обръща магнитните си полюси. Физическият механизъм, който задава този процес, се нарича Слънчево динамо. Той е пряко свързан с движението на веществото вътре в Слънцето. А оттам се променя и магнитното му поле. Знакът му се изменя на всеки 11 г. При Земята това става много бавно – веднъж на 700-800 хиляди години. Притеснителното е, че това за последен път е станало преди около 780 хиляди години и затова е възможно следващото обръщане на земните магнитни полюси да стане сравнително скоро.”

 

В момента България се намира във влажна и хладна фаза на обусловения от Слънцето 20-22-годишен климатичен цикъл. Промяната от сухо и топло време е станала в края на 2013 г. и началото на 2014 г. Така за 10-11 г. – до 2025 г., ще трябва да очакваме по-хладни и по-дъждовни лета.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *