Парламентът отхвърли медицинската марихуана

Депутатите отхвърлиха предложение за легализиране на медицинската марихуана у нас. Едва трима народни представители подкрепиха идеята – независимият депутат Велизар Енчев, който е вносител на текста и двама представители на ГЕРБ – Румен Иванов и Станислав Иванов.

70 души се обявиха „против”, а 22 се въздържаха. Това стана в четвъртък по време на второто гласуване на промените в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.

Текстът на Велизар Енчев целеше да се позволи използването на спрейове и масло, съдържащи канабис за медицински цели – не за лечение, а за облекчаване на мъчителни състояния при някои заболявания. Депутатът мотивира предложението си с научни изследвания, според които марихуаната намалява болката при множествена склероза, СПИН, парализа, онкологични състояния и има позитивен ефект при химиотерапия.

Според Димитър Байрактаров, който се похвали, че е изчел хиляди страници по въпроса с марихуаната, нямало категорични медицински проучвания, които да доказват, че канабисът лекува, както и че облекчава симптоми, инфорира Труд.

Георги Кючуков от АБВ пък заяви, че пътят към ада е осеян с добри намерения. Енчев отговори, че 13 европейски държави, 12 американски щата, както и Израел са поели по именно по този път. „Ако това е пътят към ада, защо да не вървим по него, след като и Германия също върви по него?“, запита независимият депутат.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *