5-има зрелостници от Благоевградско и 6-има от Кюстендилско „изгоряха“ на втората матура

Още 5 писмени работи на зрелостници от Благоевградска област бяха анулирани на Държавния зрелостен изпит /ДЗИ/ по предмет по избор вчера. Както „Струма“ писа, на първия изпит по БЕЛ в капана на МОН попаднаха 7 преписвачи. Двама от хванатите вчера са преписвали в сградите на ПМГ – Благоевград и Неврокопска професионална гимназия в Гоце Делчев.

Анулирани заради установено наличие на втори мобилен телефон и други технически средства са работите на трима от зрелостниците, които са полагали изпити в Земеделска професионална гимназия в Сандански, Професионална гимназия по икономика и туризъм в Петрич и Професионална гимназия по механизация на селското стопанство – Гоце Делчев.

От заявилите желание за явяване на втора задължителна матура 2604 зрелостници 75 не са допуснати, а 86 не са се явили. Общо 2443 абитуриенти са писали на втората задължителна матура в Пиринско, като най-много – 973, са предпочели изпита по география и икономика, 840 по биология и здравно образование, 385 – английски език, 117 – философски цикъл. Най-малко бяха желаещите да покажат знанията си по физика – 8 в областта, по руски език – 5-има. За разлика от предходните две години, когато на матурата по испански се явяваше само по един дванадесетокласник в областта, сега се явиха трима абитуриенти от паралелката с хуманитарен профил на НХГ „Св.св Кирил и Методий“.

„Осем години живях със семейството ми в Испания, владея езика много добре, затова се явявам на матурата”, разказа Любима Стоянова, която се надяваше на оценка „Мн. добър” /5/ от матурата по БЕЛ и крои планове да учи испанска филология. Съученичките й Виктория Делиова и Мила Крекманска са достигали до националния кръг на олимпиадата по испански, те обясниха, че учили езика в училище, вкъщи и по интернет. Заедно с испаноговорящите в сградата на СОУИЧЕ се явиха и 25-има зрелостници от ЕГ на матура по немски език.

Като много трудна определиха на излизане матурата по биология абитуриенти от ПГСАГ и ПГТЛ. Те чистосърдечно признаха, че не са се готвили специално за изпита и го избрали тъй като смятали, че ще е по-лесен, но очакванията им не се оправдали.

„Аз лично се подготвям от два месеца за ДЗИ-то по биология, тъй като искам да уча стоматология. Тестът бе от 50 въпроса, а някои действително бяха доста трудни“, каза дванадесетокласничката в ПГИ Анелия Китанова.

Темата за Априлското въстание, паднала се на матурата по история, се хареса и на зрелостничката Милена от ПГИ, която освен в училище ходила и на частни уроци.

В 10 ч. започна и националното външно оценяване по математика за 7-ми клас. От общо 2682 на изпита не се явиха 125 седмокласници. Впечатление прави, че на фона на 2557 явили се на 1 задължителен модул, на втория, който е по желание и е определящ за кандидатстване след 7-ми клас, задачите са решавали 1390 седмокласници.

И шестима абитуриенти от Кюстендилско „изгоряха” по време на втората матура. Според работещите в инспектората петима от зрелостниците са хванати по време на преписване, а работата на един е анулирана, защото е използвал втори мобилен телефон.

От 892 зрелостници от област Кюстендил, допуснати до втора матура, вчера на препитване са се явили 854.

Вторият държавен изпит се проведе в 10 училища от Кюстендилска област, като за охраната на абитуриентите и изпитния процес бяха ангажирани 283 квестори. Резултатите от държавните зрелостни изпити ще бъдат обявени до 10 юни 2016 г.

В Кюстендил няма установени нарушения по време на националното външно оценяване (НВО) в VII клас по математика. От 913 седмокласници от областта се явиха 855, от тях по втори модул са работили 650. Резултатите от НВО в VII клас по български език и литература и по математика ще бъдат обявени до 3 юни 2016 г.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *