Внимание! Учени алармират: Бързите закуски са пагубни за бъбреците ни!

Яденето на бързите закуски е по-опасно за организма ни дори и от диабета, показват нови изследвания. Тази така нездравословна храна нанася пагубни разрушения на бъбреците. Експерти сравнили влиянието на богата на мазнини храна върху важните органи с това на диабет тип 2. Резултатите показали, че всеки ден бавно се самоубиваме, притичвайки в обедната почивка до близка лавка, за да хапнем някоя бърза закуска, пише gotvach.bg. До стряскащите резултати учените достигнали след серия от опити с лабораторни плъхове. Те поставили гризачите на петседмична диета, като в този период ги хранели само с шоколад,бонбони и храни с високо съдържание на наситени мазнини.

След това учените анализирали промените в организма на животните, като специално внимание обърнали на нивата на кръвната захар и натрупалата се глюкоза в бъбреците. Високите глюкозни натрупвания са основна причина за поява на диабет. Те обаче също така водят до увреждане на редица важни органи дори и без появата на опасната болест.

Анализът на данните показал сериозно нарушаване в глюкозните транспортери и регулаторни протеини (служещи за абсорбация на захарите в организма) при гризачите. Експертите вярват, че същите резултати могат да се видят и при хората, ако те се решат да се поставят на подобен нездравословен хранителен режим.

Диабет тип 2 се появява, когато тялото не може да произвежда достатъчно инсулин или не реагира на него правилно. Когато това се случи, нивата на кръвната захар се увеличават, което силно уврежда бъбреците. С новите данни обаче става ясно, че същият ефект може да се получи за така важните органи, без да сме болни от диабет, а просто ако прекаляваме с богатите на вредни мазнини и захари бързи закуски.

Съвременният човек консумира все повече преработени храни, бързи закуски, които са богати на мазнини. Вече е ясно доказано, че прекомерният им прием води до увеличение на затлъстяването сред населението и диабет. Нашето изследване показва обаче, че докато за захарната болест виновник може да е и генетиката, то честата консумация на бързи закуски ще ви навреди по същия начин, без да се разболеете от нея, като вината за това ще е само ваша, казва водещият на проучването д-р Харви Чингер от биомедицинския университет Англиа-Ръскин в Бристол.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *