Уникални еротични рисунки на художника дърворезбар Христо Бараковски показаха навръх 80-ия му рожден ден

Изложба на 47 рисунки, част от тях с еротично съдържание, наредени във фоайето на общината в Благоевград, разкри художникът-дърворезбар Христо Бараковски в малко позната светлина на изящен рисувач.
Експозицията, открита завчера, в деня на 80-ата годишнина на твореца, оставил след смъртта си на благоевградчани герба – емблема на града, събра приятели, колеги и ценители на творчеството му. Кураторът на изложбата, художникът Иван Милушев, призна, че заедно със съпругата Ани Бараковска много трудно избрали рисунките, които да се покажат в ограниченото партерно пространство на кметството и няколко от дърворезбите му.
„Ицо работи къртовски и остави голямо наследство, но мнозина не го познават като рисувач. Затова искахме да го представи в тази малко позната светлина и ценителите да се насладят на изключителната му дарба – разкри Ив. Милушев пред събралото се множество. – Бараковски е уникален случай в сферата на дърворезбата в България. Той е единственият, който работеше в провинцията, отстоявайки мястото си в национален мащаб“, допълни той.
С благодарност към присъстващите и към общината за демонстрираното уважение към Ицо Бараковски съпругата Ани разказа за изключителната връзка на мъжа си с родния му Благоевград. „Нищо не можеше да го изкуши да го замени нито със столицата, нито с работа в чужбина, въпреки че имаше много предложения в тази посока“, разкри тя.
На 15 юни рисунките на големия благоевградски художник-дърворезбар ще бъдат изложени в галерията на ул. „Шипка“ 6 в София.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *