Студентите от АУБ бесни от повишена на $300 такса „столова“, отказват да плащат за студена и безвкусна храна

Студенти в Американския университет в Благоевград заложиха мина на президента Страци Кулински, след като събраха първата в 5-месечния му досега мандат протестна подписка заради решението на ръководството на вуза да увеличи тройно разходите им за столовата – от 100 на 300 долара на семестър.

Решението е било взето на заседанието на настоятелството на АУБ в САЩ, но във века на електронните комуникации то бързо стигна до Благоевград и предизвика сериозно стъписване сред студентите. Въпреки че проектът с драстичното увеличение предвижда тази есен то да бъде въведено само за първокурсниците, а за останалите студенти да се вдига поетапно и да стигне 300 долара за всички едва през 2020 г., Студентското правителство реагира светкавично и недвусмислено – започна събирането на протестна подписка, настояваща за баланс между цената и качествата на храната, която им сервират в мензата.

„Тази новост е несправедлива и неприемлива и петицията ни е първата стъпка, която предприемаме”, предупреди вицепрезидентът на правителството – казахстанката Карина Барамбеева. Според нея и колегите й в АУБ проблемите им със столовата са много и не от вчера – тук вече имало няколко хранителни натравяния, а обикновено храната е студена и безвкусна. Студентите, особено дамската част от тях, недоволстват още от това, че нямат право да си поръчват по половин порция, готви се с евтини зеленчуци и ориз, освен това има много малко вегетариански ястия.

Възпитаниците на АУБ припомнят и станалия пословичен в университета бургер, увит заедно с пирон, който тяхна колежка си купила от столовата на 14 април т.г.

Коментарите на студентите за увеличението на храната са до един негативни. „Вместо да инвестира за повече кухненски удобства в общежитието, които ще позволят на студентите с по-скромен произход да живеят по-достойно като част от общността, университетът реши да „остриже“ всички и да ограничи избора им къде да се хранят“, описал е ситуацията един от студентите.

„Една корекция – подписката на студентите не е срещу минималната такса като такава (те харчат дори повече за храна обикновено така или иначе), а за да изрази недоволство от съотношението цена/качество в нашия ресторант”, коментира за „Струма“ Стр. Кулински, когото вчера открихме в София. „Започнали сме работа и обмисляме варианти за подобряване, но ще работим по решението заедно със студентите, както е обикновено практиката ни в АУБ, където съуправлението между различните групи хора в университета ни е норма. Уверен съм, че ще намерим добро решение”, допълни президентът.

Подписката на студентите вероятно ще влезе в дневния ред на вузовското ръководство на 1 септември т.г., когато в АУБ започва следващата учебна година. Не е ясно как младият президент ще успее да я реши, но паметливи припомнят, че темата със студентското хранене в щатския вуз е доста щекотлива още от 2012 г. Тогава пак заради храната студентите организираха стачка, започнала с мирен протест в центъра на Благоевград, минала през свиркания и дюдюкания пред сградата на вуза и приключила със скандиране пред кабинета на президента. Поводът бе въведеният хранителен план, според който всеки семестър студентите задължително трябваше да внасят в карта по 500 лв., с които да се хранят в столовата и двете барчета в общежитията. Освен от това, че ръководството на вуза ги притиска финансово, за да може да издържа заведенията си, студентите тогава недоволстваха и от високите цени в студентските барчета, където един шоколад е 2,20 лв., при цена в благоевградските магазини от 1,60. В крайна сметка преди 4 г. стачката успя частично – картата бе въведена с лимит от 100 долара, малко по-късно тогавашният президент на АУБ Дейвид Хюуайлър обаче неочаквано напусна и в кулоарите на вуза се пусна мълва, че това станало по искане на борда на АУБ – бордовиците били кройно недоволни от факта, че Хюуайлър не успял да потуши навреме и без много шум студентските брожения.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *