Всеки е преживял този кошмар, докато спи…

Случвало ли ви се да имате усещането, че падате точно когато се унасяте в съня си. Повечето хора, преживели това, го описват като внезапна загуба на равновесие, скачане или падане в празното пространство. Някои го преодоляват и продължават да спят спокойно, но други се събуждат с учестено сърцебиене от уплахата. Сред обясненията на това състояние са, че в този момент душата напуска тялото или тъмни сили са ви обладали. Разбира се нищо от това не е вярно.

Всъщност загадъчният феномен се нарича миоклоничен спазъм и е нормален физиологичен процес.

Когато заспивате, преминавате през няколко цикъла на съня. Всеки цикъл трае средно между 90 и 110 минути и всяка фаза от цикъла може да има различни функции за организма. 

Сънят преминава през две основни фази: сън с бързи движения на очите (REM) и сън без бързи движения на очите (NREM). Последната продължава около 75-80% от цялото време на съня и има четири отделни подфази.

Първите два се смятат за „лек сън“ и постепенно въвеждат тялото в стадии три и четири, явяващи се „бавен и дълбок сън“. Усещането за падане се случва именно през този етап на съня. Има няколко теории за възникването му.

Една от тях е, че когато мускулите ви се отпускат и сте на път да заспите, мозъкът ви понякога мисли, че падате. В резултат на това мускулите ви реагират, за да ви защитят, и усещате потрепването на тялото си.

Други учени смятат, че това е рефлекс, който хората са развили по време на еволюцията, за да се предпазят от падане от дърветата, на които са прекарвали нощта.

Също така, често се случва да усетите лек токов удар, който ви събужда внезапно. Това може да е в резултат на тревожност, напрегнатост или прекалена умора.

Смята се, че усещането на падане по време на сън засяга от 7 до 10 човека в определен момент от живота им.

Това може да се случва от време на време или да започне да се повтаря. Ако го изпитвате по-често, е препоръчително да отидете на лекар. Но в повечето случаи миоклоничният спазъм не е опасен за здравето ви.
Така че, когато ви се случи, не се плашете, поемете дълбоко въздух и продължете да спите сладко, сладко.

Източник: Brightside.me    

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *