Refan-728×90-July-2019

Гръцка млечна баница

Продукти:

1 ч. ч. разтопено масло
1 пакет кори за баница

За плънката:

1 л прясно мляко
1 ч. ч. грис
2 яйца
1 ч. ч. захар

За сиропа: 

3 ч. ч. захар
3 ч. ч. вода
сокът на 1 лимон или 1 ванилия


Приготвяне:

Тавата се намазва с масло. Всяка кора, поставена по единично, се намазва с масло, докато свършат половината от корите в пакета. Краищата им се оставят да висят отстрани на тавата. За плънката млякото се кипва и на струйка се добавя грисът, като се разбърква постоянно. Яйцата и захарта се разбиват. Щом грисът стане готов, в него на малки порции се прибавят яйцата и се разбърква постоянно до получаване на еднородна смес. Полученият крем за рецептата “Гръцка млечна баница” се излива върху корите. Върху него се нареждат втората половина от корите, които поотделно се намазват с масло и краищата им се оставят да висят навън. Оставените краища се завиват навътре към центъра и така се получава нещо като венче. Преди да се постави във фурната, баницата се нарязва и се напръсква със студена вода. Пече се в умерена фурна около 30 минути. Сиропът се приготвя, като се кипне водата и в нея се сложат захарта и лимоновият сок (или ванилията). Вари се около 5 минути. Горещата баница се полива с горещ сироп и се оставя да престои една нощ, за да го попие.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *