Веганка загина на Еверест, искаше да докаже, че е силна

Австралийска алпинистка, която е веган, загина в ръцете на мъжа си при изкачване на Еверест. Мария Стридом искаше да докаже, че хората като нея са силни и могат всичко независимо от хранителните ограничения, на които са се подложили.

От групата, която се катерела заедно със съпрузите, загива и 35-годишният холандски алпинист Ерик Арнолд. Само за няколко дни най-високият връх на планетата взе 5 жертви (сред тях индийци и японец). Издирва се още един индийски алпинист, който също може да е мъртъв.

34-годишната Стридом стигнала на 400 метра от заветната цел, но тръгнала да се връща, тъй като се почувствала зле. Според специалистите причината за смъртта и? е височинна болест, довела до остра хипоксия – липса на кислород. Те коментираха впоследствие, че начинът и? на хранене няма никакво отношение към гибелта и?.

В сряда шерпите свалиха тялото на загиналата жена с 300 м надолу (на около 7400 м), но лошото време не им позволи да продължат. Едва в петък те успяха да го свалят до 2-и базов лагер и оттам с хеликоптер го изпратиха в Катманду.

Съпругът Робърт Гропъл заяви, че ще остане в Непал, докато всичко приключи. “Тя беше идолът, който ме мотивираше, моят герой, беше перфектна”, казва съпругът и твърди, че не знае как ще живее занапред без нея.

Мария Стридом и майка й Марита  

Според д-р Карли Мулан – най-добрата приятелка на австралийката, съпрузите спрели заради изтощение и заради лошото време, но след възстановяване смятали да продължат нагоре. В петък те достигнали южния склон на върха, но започнали да се въртят в кръг и после тръгнали надолу, когато Гропъл видял, че състоянието на жена му се влошава. След като тя глътнала лекарства и получила кислород от бутилка, леко се съвзела и дори започнала отново да ходи сама. Тогава Гропъл опитал да я отведе до най-близкото място, където имало лекари – лагер 3, но не успял навреме и Мария внезапно се сринала на земята и издъхнала. Трагедията станала в събота.

Мария Стридом била лектор по финанси в университета “Монаш” в Мелбърн. С Робърт, който също е вегетарианец, били заедно от 2003 г. Мария искала непременно да изкачи върха, за да отхвърли наложеното в обществото мнение, че веганите са хилави и изпитват недостиг на желязо и протеини. Тя обичала да казва, че когато човек се решава да премине на строгата веганска диета, той всъщност “поема по своя Еверест”.

Веганите са не просто вегетарианци, те отказват да използват каквито и да било продукти, получени или свързани с използването на животни. Не хапват дори мед, не се обличат в кожи и вълна, не използват козметика, която може да е тествана върху животни.

В мъртвата зона кислородът е едва една трета от този на морското равнище.  

“Хората имат погрешната представа, че веганите са недохранени и слаби. Искаме да докажем, че могат да направят всичко и даже повече”, заявила алпинистката преди тръгването на експедицията пред университетското списание.

Мария, която е родена в Южна Африка, искала да изкачи заедно с мъжа си “седемте върха” – най-голямо предизвикателство за алпинистите, което включва най-високите върхове в Европа, Азия, Африка, Австралия, Северна и Южна Америка и Антарктида. Преди да тръгнат към Непал, двамата минали през солидна едногодишна подготовка, пише „24часа“.

Австралийски издания описват Мария Стридом като супержена. Така я нарича и собствената и? майка Марита. “Мария беше пълна с енергия и живот. Тя правеше всичко за другите хора, както и за животните, които толкова много обичаше. Ще я помня винаги като прекрасен човек, който никога не се отказва от постигането на целите си. Тя беше супержена”, казва майката. 

Тя следила изкачването на дъщеря си на Еверест по серия сигнали, излъчвани от сателитния и? телефон, разказва Си Ен Ен. Изведнъж сигналите спрели. Малко след това Марита научила новината, от която всеки родител се страхува най-много – не чрез телефонно обаждане, а от статия в интернет. “Бяхме много разтревожени, когато сигналите спряха, и започнахме да звъним, но никой не можеше да ни даде отговор какво се случва. Тогава другата ми дъщеря започна да рови в гугъл и откри информация в “Хималаян таймс”, че Мария е загинала”, разказва опечалената майка. Според нея дъщеря и? е останала твърде дълго в мъртвата зона над 8000 м.

Марита казва, че се надява Робърт, който също е в тежко състояние заради белодробен оток, скоро да се възстанови и да се върне в Австралия, за да разкаже как са се развили събитията. Тя е убедена, че има много въпросителни около маршрута. “Знаеше се, че е трябвало да спят в лагер 3, за да се аклиматизират, но това не се е случило”, разкрива жената, загубила детето си. Тя е покрусена, че е трябвало да научи за смъртта на Мария от интернет. “Два-три дни нито дума. Чак в четвъртък някой ми се обади, за да ми съобщи”, казва Марита.

Сега голямата борба на семейството е тялото да бъде свалено от върха и върнато в Австралия за погребение. “Ако се разболееш, но оцелееш, опитват да те спасят, умрелите обаче ги оставят в планината”, казва Марита.

loading...


Мария Стридом е шестата австралийка, загинала при изкачването на най-високия връх в света от 1972 г. насам. По склоновете на Хималаите лежат телата на близо 200 души, много от които не могат да бъдат свалени, и вечно ще останат там, където животът ги е напуснал. В мъртвата зона кислородът е едва една трета от този на морското равнище, така че и най-подготвените поемат огромни рискове.

Според някои медии двамата съпрузи избрали доста евтина компания, организираща изкачванията, която взема по 25 000 долара на човек, докато реномираните организатори на катерения искали поне по $ 65 000. Срещу това те осигурявали много по-добра екипировка – повече кислородни бутилки, по-добра комуникация и експертиза, пише австралийският в. “Хералд сън”. Компанията организатор обаче отрича обвиненията и твърди, че шерпите и? не само са много добре подготвени, но и са оказали всичката възможна помощ на австралийката. 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *