УНИКАЛЕН РИТУАЛ! Отец Боян Саръев венча активиста на ВМРО – Благоевград Ив. Стоянов за любимата му Ани 25 г. след сватбата им

Уникална венчавка 25 години след сватбата си направиха историкът и активист на ВМРО – Благоевград Иван Стоянов и съпругата му Ани, биолог и преподавател в икономическата гимназия. Семейството избра за тайнството на вълнуващата церемония магичната красота на Родопите.

Лично председателят на Движението за християнство в България отец Боян Саръев благослови и освети брачния съюз между Ани и Иван Стоянови. Венчавката се състоя в църквата на манастира „Св. Успение Богородично“ в Кърджали, където се намира единствената в България частица от Светия кръст, а също и мощи на други светци.

На благоевградското семейство кумуваха Мая и Иван Стоилкови от Перник, които пристигнаха специално за тържествения ритуал от Германия, където живеят и работят. Кумството е подновено, тъй като преди 25 години Иван Стоилков не бил още семеен, тогава той станал свидетел заедно със сестра си на сключения граждански брак между Ани и Иван в Благоевград. Приятелството между двете семейства е още от студентските им години, с времето взаимното уважение прераснало в отговорно родство.

Пременени в народни носии, младоженците бяха благословени от отец Саръев, те дадоха обет за взаимопомощ и вярност пред кумовете си.

Дъщерята на Ани и Иван – Криси, която е на 22 г., пропусна вълнуващия ритуал, защото същия ден отлетя за студентска бригада в Америка, така пожелала съдбата, но ще се радва на хубавия миг със снимки, изпратени от родителите й. Тя е петокурсничка, учи право.

Православното българско семейство спази всички традиции по венчавката – с червено вино и свещи, свързани с обща панделка, разчупи и обредна питка с надпис „25 години заедно“ и изобразени гълъби – символ на любовта им. Вкусната питка благоевградското семейство донесе до Кърджали от село Българчево, където е приготвена по специална рецепта. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *