Убиецът на Жоро Илиев се завърна в България!

Килър №1 на България – Красимир Станчев – Легионера, за когото се смяташе, че е отдавна убит, изплува на хоризонта. Той е бил видян във Варна преди дни, твърдят източници на „Всеки ден“ от подземния свят.

Легионера е издирван почти 12 години заради поредица от поръчкови разстрели. Ченгета са убедени, че много знакови мутри са станали жертва на точния му мерник. Легионера е влязъл в страната с фалшиви документи и живеел в София и в морската столица. Предполага се, че нашенецът се е укривал преди това в Хърватска и Сърбия. До неотдавна някои считаха, че той е ликвидиран.

Легионера най-вероятно се е захванал със стария си занаят. Говори се, че килърът е събрал поредната банда за убийства, след като „колегите“ му бяха закопчани и на черния пазар се отвори отново ниша за мокри поръчки. Според отлично запознати именно Легионера е човекът, с когото е имал среща Мето Илиенски, преди да изчезне безследно. Красимир Станчев се е познавал с всички знакови имена от подземния свят, част от тях бил ликвидирал лично. Мутри са категорични, че няма начин Мето да е жив след срещата с Краси. Предполага се, че Легионера е откарал легендарния висаджия на среща с хървати, които искали от него информация за наркобосове и след това го ликвидирали.

Годината, в която Мето изчезва, е наситена с поръчкови убийства, които се приписват на Легионера. До мистериозното му изчезване в края на 2003 г. бяха разстреляни знакови лица от ъндърграунда. Сред тях бяха Илия Павлов, Фатик, Степан Рибаков, Евгени Стефанов – Женята, Николай Христов – Данкина, Румен Маринов – Нарциса. Всички разстрели се отличаваха с необикновена точност и професионализъм в изпълнението и напълно отговарят на подготовката на Легионера, смятат ченгета.

На Станчев приписват убийството и на самия Жоро Илиев. Ченгета смятат, че той е натиснал спусъка, а Райко Кръвта, който само му помагал в подготовката, след това се хвалил, че той е ликвидирал висаджийския бос. Именно след екзекуцията на Жоро Илиев Легионера духва от страната. Плъзват и слухове, че е бил ликвидиран от приятели на боса на ВИС-2. Оказва се обаче, че слуховете за смъртта му са силно преувеличени, като в популярния анекдот на Марк Твен.

Според МВР Красимир Станчев бил изключително близък до сръбския мафиот Сретен Йосич. Преди да стане наемен убиец, Легионера имал богата крими кариера още като тийнейджър в разградското село Пороище, твърдят запознати. В подземния свят в началото на 90-те го вкарал аверът му от училище Христо Георгиев, който бе арестуван от МВР при разбиването на групата за отвличания „Наглите“ и дори бе обявен за един от мозъците на бандата. След инцидент с местен бабаит Красимир Станчев бил принуден да се спаси бързо от града и така осъществил детската си мечта да влезе във Френския чуждестранен легион. След края на службата той отново се върнал у нас и заживял в София.

Легионера станал охрана на сикаджията Милчо Бонев – Бай Миле, който по това време бил човекът на Сретен Йосич у нас и контролирал от негово име канали за трафик на наркотици. Станчев спечелил доверието на сърбина и получил задачата да следи Бай Миле да не измени на Йосич. Легионера бил човекът, който довел хърватската група, ръководена от Робърт Матанич, която извършвала убийства на територията на България от 2001 до 2005 г. Станчев е предвождал чужденците из България и е помагал за организирането на някои от поръчковите убийства в страната.

Сърбохърватската банда се опитвала да се намести в трафика на амфетамини към Близкия изток и да запълни опразнения хероинов пазар след операция „Сабя“, при която бяха арестувани основните играчи у нас. Особен интерес чужденците проявявали към лабораториите за синтетични опиати и каналите за износа в Западна Европа и Близкия изток. Също така трафикирали хероин и кокаин за Сърбия, Гърция и Европа. Хърватите се борели за лидерство в наркобизнеса в България и за контрола върху амфетаминовите канали, заради които извършили дузина убийства и бомбени атентати. 

Легионера попаднал в полезрението на полицията, но не било съдено да бъде арестуван. На 18 август 2004 г. полицейски патрул спрял за проверка автомобила, в който се возели той и хърватинът Бранко Вуянович. По това време Легионера е бил охранител на Бай Миле.

Униформените поискали от двамата документи за проверка. Пред полицаите Легионера извадил пистолет, опрял го в главата на един от униформените от Първо РПУ в София и накарал другите двама да легнат на земята. Успял да избяга и оттогава е издирван по целия свят. При преследване полицаите успели да заловят само Вуянович. Сложили му белезници и го откарали в сградата на СДВР. Хърватинът прекарал няколко часа в ареста на СДВР, но успял да избяга мистериозно през централния вход на полицията, отключвайки сам белезниците си. До днес той и другите членове на най-зловещата банда за мокри поръчки у нас са в неизвестност.

Според запознати Станчев се върнал в България с променена външност, защото са минали много години от времето, когато е бил познат у нас. Хора от ъндърграунда не изключват вероятността той да си е направил поредица от пластични операции. Както и да изглежда сега Легионера, едно е ясно – той не се е върнал в България напразно и едва ли целта му е да върти законния си бизнес.

Според данните от Търговския регистър Красимир Станчев участва като съсобственик на фирма „Кнос“, регистрирана в Бургас. Тя се занимава с търговия на стоки за домакинството. В нея Легионера участва заедно със словенеца Прекази Локман. Тя обаче не е пререгистрирана и се счита за заличена от 1 януари 2012 г. заедно с другата му фирма – „Ексес Интернационал“.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *