Морската вода е лечебен еликсир! Ето какви болести лекува и как…

Установено е, че престой в морската вода в епидермиса проникват електролити, които променят средата и повишават реактивността на тъканите, като активизират обмяната на веществата и функционалното състояние на клетките.

Най-ефективно морската вода се попива от кожата през потните жлези след прекратяване на потоотделянето. Ето защо е добре преди баня с морска вода да се постои в сауна или просто на жежкия плаж. Кожата попива около 10 мл вода. Колкото и малко да е това количество обаче, то е достатъчно, за да предизвика реакция в организма, която стабилизира морфологичната картина на кръвта и артериалното налягане. 

Къпането в морето влияе благоприятно и на работата на вътрешните органи, намалява хипертонуса на мускулите и спомага за нормализирането на метаболитните процеси. Солите и минералите от морската вода се попиват от порите на кожата и я зареждат.

Ето някои от най-важните съставки и тяхната функция:

– Магнезий – забавя процесите на стареене;
– Калций – ускорява възстановителните процеси на кожата, осигурява защита от инфекции и извежда от организма токсините;
– Сяра – предпазва кожата от възпаления;
– Бром – действа като антисептик;
– Силиций – укрепва капилярите и стимулира растежа на косата;
– Фосфор – гарантира здрави нокти, коса и зъби.
Таласотерапията има и географско измерение – различни места на планетата и местните климатични условия правят морската вода подходяща за лечение /и профилактика/ на определени заболявания.

Средиземно море е най-соленото море, с концентрация на солта 38 г на л, много добро за профилактика на астма, сърдечно-съдови заболявания, детоксикация и послеродова рехабилитация.

Егейско море – 33 г сол на л, има общо възстановителен ефект, добро е за спа и релакс.
Адриатическо море – най-чистата и прохладна вода, но с висока соленост – 38 г. Чудесно е за рехабилитация след травми, профилактика и лечение на ревматизъм, гинекологични заболявания, заболявания на нервната система и обмяната на веществата, затлъстяване.

Мъртво море съдържа 10 пъти повече минерални соли в сравнение със състава на световния океан. Лечебният му микроклимат е уникален. Препоръчва се при кожни заболявания, особено псориазис /но не в периода от юли до август/, урологични заболявания, алергия, заболявания на ставите и дихателните пътища, както и някои онкологични заболявания.

Червено море – най-топлото море, температурата му достига до 32 градуса, соленост 40 г. Подходящо е за терапия на сърдечносъдовата система, дихателните пътища и репродуктивната функция.

Черно море – соленост 18 г, повишено съдържание на хлор и йод, за общо укрепване на организма и профилактика на заболявания на сърдечносъдовата и нервната система и дерматологични заболявания.

Балтийско море – е с най-ниска концентрация на сол – 8 г на л. Добро е за лечение и профилактика на астмата, онкологични заболявания, ендокринни заболявания, на храносмилателната система, възстановяване след боледуване и продължителна медикаментозна терапия, пише petel.bg.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *