Въвеждат такси за посещение в Парка за танцуващи мечки в Белица, Бриджит Бардо склонила с условието да се осигури пълен покой на мецаните

Въвеждат такса за посещение в Парка за танцуващи мечки в Белица. Това трябваше да стане факт вчера, но се отложи с няколко седмици. Причината е, че билетите все още не са готови, както и някои чисто юридически детайли относно законността на предприетата стъпка. Предвидената такса е 6 лв. за възрастни и за деца 3 лв. При групови посещения се предвиждат отстъпки, а именно – 4 лв. за възрастен и 2 лв. за дете.

От парка отрекоха идеята да е с комерсиална цел, но пък признаха, че при първоначалните разговори с Бриджит Бардо и представители на фондацията й, която се грижи изцяло за издръжката на мечките, са се обявили против.

След дълги и задълбочени разговори в края на миналата година, на които е присъствала лично Бриджит Бардо, както и представители на „Четири лапи“ и част от екипа в Белица, благодетелката е склонила да бъдат въведени такси, но при определени условия. Едно от най-важните е да бъде осигурено място за пълен покой на мецаните, до което хората да нямат достъп. За това нейно изискване е определена старата част на парка – пилотния проект, която е 11 дка и където има 3 сектора с бърлоги, басейни и всичко необходимо за естествената среда на мечките. В момента там се държат по-възрастните, както и мечокът Наско, който беше докаран от пловдивския зоопарк и е със сериозни психически проблеми – страх от открити пространства. Той все още не се е адаптирал напълно към новите условия. Страхът на Наско е породен от факта, че е роден в клетка и е живял 28 години затворен. От парка дори съобщиха, че след пристигането му миналата година и при първото му изкарване сред природата е получил шок и е припаднал.

Другото изискване, което Бриджит Бардо е поставила, е парите от вход да не отиват за мечките, за да спази поетия си ангажимент – да се грижи за издръжката им.

Последното, но не по важност, условие на благодетелката на мечките е било поне през половината ден животните да имат пълно спокойствие. Поради това й изискване паркът е отворен за посетители от 12.00  до 18.00 часа, а за активния отпускарски сезон юли и август е склонила времето за посещение да бъде изтеглено с два часа по-рано, т.е. от 10.00 часа.

От парка са категорични, че е много късно туристопотокът и интересът към мечките да бъде спрян. „13-годишният гратисен период свърши. Идеята за въвеждане на такси всъщност е наша, на екипа, който се грижи за мечките. Тъй като има голям интерес и потокът от хора е огромен, няма какво да направим. Няма как да връщаме хората, става много брутално. Точно това обяснихме и на Бриджит Бардо, която първоначално отказваше с мотива, че мечките са страдали много от хората и имат нужда от пълен покой и естествена среда, в която да живеят нормално. Този покой обаче трябваше да им го осигурим още в началото. Моментът е изпуснат. При отварянето през 2004 година трябваше да се каже, че няма да има посетители и това е. Сега вече е много късно. През годините паркът придоби голяма популярност и интересът вече е голям. Ако забраним да бъде посещаван, това би предизвикало обществено недоволство“, каза отговорникът на екипа в Белица Васил Мадолев.

„Идеята е парите от входни такси да бъдат инвестирани в информационни центрове. Искаме да направим едно място, което ще бъде около 10 дка, то ще бъде като опознавателно, най-вече за деца, с много знаци, с интерактивни игри и т.н. Във времето по алеите ще бъдат поставени и монитори с тъчскрийн, които ще дават пълна информация за обитателите на парка. Замислили сме много интересни неща, но е необходимо време“, допълни Мадолев.

От парка споделиха, че досега мечките са били в любовен период и са се събирали по две-три заедно в басейните, което не е типично за тях, тъй като обикновено живеят сами. По време на любовния период екипът на парка и посетителите му са станали свидетели на изключително интересни мечи игри. Той  вече преминава и всяка се оттегля на мястото, което си е харесала, и си влиза в нормалния режим на живот.

През тази година прогнозите  на екипа на парка за танцуващи мечки са посещаемостта му да се увеличи значително – между 15 и 20 хил. души, като най-много посетители се очакват през юли и август. За същите месеци през миналата година през него  са преминали близо 7000 души. Тази година от отварянето му на 1-ви април досега посещаемостта е  средно по 50-60 души на ден. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *