Специалист съветва: Носете покупките от магазина само в една чанта

За да не чупите костите си дори в сухо време, не се натоварвайте с излишни торби при пазаруване. Постарайте се едната ви ръка да е свободна, съветва травматологът д-р Васил Пенков.

Каквато и работа да вършите вкъщи, дори когато си лягате, телефонът трябва да стои така, че дори и да сте паднали, да го достигнете, за да се обадите на спешна помощ. Тези, които живеят в къщи е добре да облепят стъпалата на стълбите и праговете с контрастни ленти или да ги боядисат с ярка боя. Така и домашните, и гостите ще избегнат фаталните спъвания.

Страдащите от постурална хипотония (когато при рязко ставане “притъмнява пред очите”) трябва да избягват бързата смяна на положението на тялото. Като се събудите сутрин, не бързайте да ставате от леглото. Отначало пуснете краката на пода, след това седнете, постойте така минута-две и едва след това ставайте. Когато ставате нощем за WC-о, не пестете електиричество, запалете лампата.

Подхлъзванията са не само през зимата, но и през топлите сезони най-вече на скосени бордюри, изтъркани плочки или настилка тип калдъръм. Опасно е и да бързате по стълбите в офиса. Препоръчва се възрастните хора да са с грайферни сандали през лятото или на гладките подметки да сложат пластири. При опасни участъци, не се притеснявайте, помолете човека до вас да ви подаде ръка.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *