№1 НА МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС В БЕЛАРУС! С проект за къщи енергийно чудо 2-ма благоевградчани разбиха кoнкуренти от 23 държави

Благоевградчаните Радослав Тодоров и Богдан Радичев, син на полицейския служител от ОД на МВР Спас Радичев, са победители в най-големия международен конкурс по архитектура. С проект за квартал от пасивни къщи те разбиха 150-те си конкуренти от 23 държави и спечелиха призовото място заедно със състудента си от УАСГ – София Росен Йорданов.

До международния финал, който се проведе в края на май в Минск, Беларус, са допуснати за участие само 54 проекта.

Победителите се завърнаха, но сега отново отлитат за чужбина, този път за бригада в Америка.

Не очаквахме да спечелим първо място, състезавахме се с колеги от 30 националности, оценява ни 8-членно международно жури, каза Радослав Тодоров минути преди да се качи на самолета за Америка. След броени часове през Океана отлита и другият победител Богдан Радичев, и двамата са възпитаници на Математическата гимназия в Благоевград.

Ето какво поясни Р. Тодоров за проекта с който спечелиха: Темата на заданието е „Създаване на общност“ на мястото на военна зона в покрайнините на град Брест, Беларус. Задачата бе разработване на мащабна жилищна зона. Проектирахме два срещуположни квартала, съдържащи еднофамилни и многофамилни жилищни сгради, конструкцията е от стоманобетон, а външните стени от тухли и стъклена вата с минерална мазилка. Изолацията е външна и с голяма дебелина. Проектът се оценяваше относно устойчива и пасивна архитектура. През последните години широко популярни са пасивните къщи, този стандарт приложихме ние. Това, най-общо казано, представляват сгради с много ниска консумация на енергия за отопление и охлаждане .

„Пасивната“ жилищна сграда е къща, която сама се подгрява и охлажда. Енергийните потребности се покриват с възобновяеми източници като енергията, произведена от слънцето. Енергийната ефективност в нашия проект се постига, чрез начина на разположение на големи отвори /прозорци/. Те са на юг,  по този начин не се засенчват и навлиза повече слънчева светлина през зимата, което означава и топлина. На покрива на всяка една от къщите се монтират соларни панели, които се използват за топла вода. На всички е известна  коментираната в днешно време тема за консумацията на енергия – как да се справим с големите разходи, огромното потребление и загуби. Нашият проект е за намаляване на тази консумация. Това е добре както от финансова гледна точка, така и за  опазването на околната среда, разясни част от идеята на проекта  Р. Тодоров. Освен устойчивата архитектура, енергийната ефективност и оптималният комфорт се оценяваше и осъществяването на функционална и естетическа връзка между двата квартала.

Еднофамилните къщи и секционни жилища /кооперации/ в нашия проект са свързани с голям парк,  който облекчава пешеходците и велосипедистите, има изграден достъп към всички квартали, както и големи открити пространства /площади/ и закрити – места за социален обмен.  Използвахме максимално даденостите на екосредата, така че да не се навреди и да се пести енергия с разработване на системи, заяви Радослав Тодоров.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *