Началникът на реанимация д-р Л. Димитров: С техника отпреди 10-15 години всеки ден се борим за живота на 13 пациенти

Тежки усложнения от остри вирусни инфекции – пневмонии и други белодробни възпаления, повалят хората в началото на лятото. Само през май в реанимация на благоевградската болница са лекувани шестима болни с усложнена пневмония и тежка дихателна недостатъчност. Всички са поставени на апаратна вентилация за овладяване на сериозното им заболяване. Сред тях са 43-годишен мъж, преместен от болницата в Гоце Делчев още през април, 70-годишна зъболекарка от Разлог, 50-годишна благоевградчанка, която пристигнала от Испания, след като се разболяла, 73-годишна жена от Симитли и други. Лечението на тези пациенти, борещи се между живота и смъртта, струва около 1000 лв. на ден.

За проблемите на реанимация разговаряме с д-р Любомир Димитров, началник на отделението. 

– Д-р Димитров, Вие сте сред доайените в реанимация на благоевградската болница и работите неизменно тук от 1988 година, а от 6 години ръководите отделението, имате ли проблеми с кадрите?

– Да, в Благоевград стартира трудовата ми кариера, това е родният ми град и избрах да продължа да работя тук, както се казва, „камъкът си тежи на мястото“. През последните години постоянно чуваме, че в страната има изключително малко лекари с нашата специалност, няма анестезиолози, които да са в активна работоспособна възраст. При нас този проблем не съществува. През май придоби специалност по анестезиология и младият колега д-р Александър Вакашински, който вече има една специалност по спешна медицина и досега работеше в реанимация.  Колегите д-р Димитър Кръстев и д-р Илияна Асенова също наскоро придобиха специалност по анестезиолозия. Д-р Кръстев вече има придобита специалност и по спешна медицина. В реанимация работят и д-р Марценкова, д-р Коларов, д-р Стойчев, дежурства дава и д-р Стоянчов, така че лекари имаме, за съжаление липсва ни добра техника.

Проблем в момента са условията на труд, не като база, защото отделението ни е ремонтирано. Проблемът ни е апаратурата, много е трудно да се работи с медицинска техника, която е отпреди 10-15 години. В същото време реанимационният екип носим отговорност за пациента през целия му престой – и в операционна зала, и след това в отделението по време на интензивно лечение. Лежащо болните при нас ежедневно са 13. Дихателните апарати и мониторите за наблюдаване на жизнените показатели са амортизирани, всеки месец по един от апаратите се ремонтира. В момента имаме свободен само един дихателен апарат, а пациентите постъпват по спешност, те не са планувани. За проблема е медицинската техника сме информирали ръководството на МБАЛ – Благоевград, има внесено писмо и в община Благоевград, даваме анестезия при хирургични интервенции в пет операционни зали – хирургия, урология, ортопедия, акушеро-гинекология и УНГ. При определени оперативни интервенции даваме упойка и в очно отделение. Затова смело мога да твърдя, че реанимация е „гръбнакът“ на всяка болница.

– Какви случаи лекувате?

– Първо, искам да уточня, че в реанимация се оказва анестезиологична помощ и се провежда интензивно лечение на хора от целия регион – Благоевградска област и Рилското корито. При нас постъпват пациенти в критично състояние, изпаднали в кома. Това състояние представлява загуба на съзнание, при което в зависимост от дълбочината на комата са потиснати функции като двигателната активност, рефлексната дейност и отговора към външните дразнители.

Причини за изпадането им в кома /количествени нарушения в съзнанието/ са редица, сред тях са транспортните травми, за съжаление през изминалите години все по- често срещани са черепно-мозъчните травми. При тези пациенти бързата лекарска намеса и адекватното лечение са животоспасяващи.

Състоянието на кома може да е предизвикано и от разрушаване на важни анатомични структури, например настъпване на оток и кръвоизлив на мозъка. Наскоро изведохме от кома 50-годишен мъж от Благоевград, който бе получил мозъчен кръвоизлив от високо кръвно налягане. Овладяхме състоянието му и той вече може да говори. Изписахме в добро състояние и две възрастни жени – едната от Благоевград, другата от Симитли, които бяха изведени от кома след продължително лечение. При една от пациентките интензивното лечение за овладяване на белодробното увреждане с тежка дихателна недостатъчност продължи 2 месеца.

Причини за изпадането в кома са и усложнени инфекциозни заболявания, сред тях енцефалит и менингит, прекъсване на захранването на мозъка с кислород е възможно поради увреждания на сърдечносъдовата и дихателната система.

Често срещани са и интоксикациите. Това са отравяния, най-често с алкохол, тези пациенти основно са в тийнейджърска възраст. Само преди половин година лекувахме и 11-те пациенти от Якоруда, натровени с метилов алкохол.

Всяка седмица има и тежки случаи с интоксикация от различни медикаменти, това са пациенти, които умишлено поглъщат свръхдоза успокоителни или други лекарства. Малки деца пък но невнимание слагат в устата си всичко, което им попадне. Наскоро пациент ни бе едногодишно дете, което бе налапало листо от трилистник. Преди месец негови връстници си бяха пръснали в устата спрей за почистване на мебели, лекувахме и дете, отпило по невнимание разредител за дизелово гориво, и студентка, объркала бутилка с белина… 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *