HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

МИНИМАТУРИТЕ РАЗКРИХА: Четвъртокласниците в Пиринско 4-ти по знания в страната, в Благоевград с най-висок бал е 6-о СОУ

Четвъртокласниците от Пиринско с бал 76,75% са на 4-то място в страната по успех и верни отговори по предметите от националното външно оценяване тази година, показва анализът на РИО – Благоевград. Постижимостта на учениците от Пиринско е по-висока от средната за страната, както следва: с 3.9% по „Български език и литература”, с 4.4% по „Математика”, с 0.55% по „Човекът и обществото” и 9.15% по „Човекът и природата”.

2750 ученици, явили се на изпита по БЕЛ, са се справили много добре със задачите за определяне вида на изречението, като са извели вярно простото изречение в текста, открили са глагола в сложното и са записали умалителното съществително име.

Общата средна успеваемост на диктовката за областта е сравнитено висока – над 70%. Този резултат може да се приеме като доказателство за покриване на държавните образователни изисквания за знания и умения, застъпени в диктовката, смята началникът на отдел ИОМД в РИО Методи Попов. Той анализира, че най-често допусканите грешки от учениците са при правописа на звучна съгласна пред беззвучна /димитровче, всички/, при правописа на гласна в неударена сричка /заромоля, гроздове, отлетяха/, при думи с и/й, както и такива с ю/я.

Най-големи затруднениия 2758-те, явили се на препитването по математика, са срещнали при задачите със свободен отговор, изискващи моделиране с числови изрази на ситуации, описани с отношението „с по-малко“ и при описание на житейски ситуации с математически модел.

Обобщените разултати от изпита по „Човекът и обществото” показват, че учениците познават характерните особености на природата и труда на хората в основните географски области на страната, основните факти, събития и закономерности от Средновековието, Възраждането и от историята на България в новото и най-новото време.  

На НВО-то имат практическа насоченост, разграничават неживите тела от живите организми, групират правилно растенията. Известни затруднения четвъртокласниците са срещнали на въпроса „Кой орган служи на растенията сами да произвеждат храната си”.

Същевременно от РИО отчитат известно намаляване на броя на отсъствалите ученици. На НВО-то по БЕЛ не са отишли 104-ма ученици, на математика – 96,  на „Човекът и обществото” – 95, на „Човекът и природата” – 102-ма, или общо 397 четвъртокласници, което е 3,4% към общия брой на учениците, участвали във всички изпити.

От 10 благоевградски училища с най-добри резултати са 59-имата възпитаници на 6-о СОУ, които с общ бал от 17,98 /при максимален 20/ се нареждат на първо място по знания сред връстниците си от града. Следват четвъртокласниците на 2-о ОУ с бал от 17,69 и на 5-о СОУ – 17,27, а след тях са учениците на 8-о СОУ, 7-о СОУ, 3-о ОУ. В дъното на таблицата са четвъртокласниците на СОИУЧЕ и 9-о ОУ. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *