Разкритие: Майката на ченгето Караджов опитала да се обади на 112 и била надупчена с 5 куршума

Убитата с пет куршума Божура Караджова на 69 години от Пловдив се е опитала да се обади за помощ при първите изстрели срещу нея и мъжа й. Калъфчето и мобилният й телефон са били открити край трупа й. Именно заради опита й да позвъни вероятно на 112, в тялото й са били изстреляни повече куршуми, отколкото в това на съпруга й, смятат криминалисти, цитирани от „Монитор“. Възрастната жена дори не е могла да се зарадва на спечеленото дело за имота им срещу сина им Венцислав Караджов, който впоследствие бе обвинен в убийствата на майка си и баща си. „Ние спечелихме делото, но той ще ни убие. Лично или ще наеме някого”, казала тя на съседка преди убийствата. Това стана ясно по време на мярката за неотклонение на обвинения в убийствата на родителите си Божура и Цветан на 74г. Венцислав Караджов на 45г. от пледоарията на наблюдаващия прокурор Стефани Черешарова.

По думите й всичко е започнало на 17 май около 16,30 часа, когато съседката Анка Петкова е отишла в къщичката на Божура и Цветан да ги търси, тъй като от няколко дни не си вдигали телефоните. Жената видяла окървавените им тела и се обадила в полицията. От аутопсията на труповете станало ясно, че съпругът е застрелян с три куршума, а жена му – с пет изстрела, два от които проникващи. Послесмъртните изменения на телата сочат, че убийствата са били извършени 2-3 денонощия по-рано. Било установено, че това се е случило между 19 и 20 часа на 15 май, неделя. Според патолозите възрастните хора са убити около час – два, след като са вечеряли.

На 15 май по обяд за последно Цветан е бил засечен от камера до дома му да се прибира с велосипед. Към жилището им на ул. „София” имало насочена камера, която засичала кой влиза и излиза оттам. На същата дата – 15 май, камерата е заснела как около 19 часа съпругата на Венцислав Каля със „Ситроен Берлинго” влиза в гаража към къщата. Според прокурор Черешарова камерата е уловила как не само Каля, но и Венцислав влизат по това време в имота. „Прокурорката излъга, защото Венцислав не е влизал по това време в имота. Камерата не го е заснела, той си е бил вкъщи”, я контрира адвокатът на обвиняемия Зоя Тошкова.

Черешарова обаче посочи разпит на тъщата на Венцислав Мария Рекина, според която в същата вечер и Каля, и Венцислав са отишли до къщата на Цветан и Божура да нахранят кучето си немска овчарка. От записа на камерата се виждало как след като паркира колата, Каля се прибрала сама с чадър. В обясненията си пред полицията жената обяснила, че уплътненията на баничарката били повредени и за да не се наводни от дъжда колата, я паркирала на сухо в гаража. Разследващите обаче намерили автомайстора – Михаил Баев, който в показанията си заявил, че този дефект на колата бил отстранен няколко дни по-рано.
По-късно у тях се е върнала само Каля, като е обяснила на майка си, че мъжът й е отишъл да гледа някаква кола. Връстник на сина им Алекс – Петър, заявил, че около 21 часа на 15 май Алекс му е казал: „Баща ми го няма вкъщи, на вилата е, хайде да играем на компютъра”. Според Венцислав Караджов няма как детето да е сигурно, че това е било точно на 15 май, защото по това време си е бил вкъщи, а на вилата си в село Дедево е отишъл на 16 май вечерта.
 
Към двора, в който се намира пристройката на Божура и Цветан, имало две врати. При огледите станало ясно, че по предната няма следи от взлом. Задната откъм кокошарника обаче била изкъртена с кози крак отвътре навън. „Тоест, лице, влязло през предната врата е избило задната”, каза прокурорката. Козият крак бил намерен на местопрестъплението и за него било установено от показания на бившия му съдружник Милко Добрев и от сина Алекс, че е на Венцислав. Той отрича това, като твърди, че неговият кози крак, закупен от Англия преди години, не е мърдал от фабричната си кутия и все още се намира в дома му. Полицаят отрича и резултатите от следствения експеримент, според който човекът, разбил с козия крак вратата, е висок между 1,92 и 1,92см, колкото е височината на Венцислав. Пред съда той описа с жестове, че в зависимост от това къде ще бъде сложен козият крак върху вратата, за да бъде тя разбита, се променят и данните за височината на извършителя.

Разследващите установили, че първите изстрели били възпроизведени през стъклото на входната врата на пристройката, което се е счупило. На 17 май от Венцислав били взети отривки от устата и ръцете. Физико-химическата експертиза установила, че има наличие на барут и барутни частици, които според вещото лице остават до 5 дни след стрелба. Последните служебни стрелби на полицая обаче са били проведени на 4 април. Венцислав отново отрича това да е вярно. По думите му той е ходил до стрелбището на ДАИКС на 5 май, а дни преди убийствата си е купил пластина за спусъка на служебния си пистолет и я е сменил на бюрото си в управлението. Оттам били следите от барут по ръцете му, заяви обвиняемият. Според неговата адвокатка Зоя Тошкова във физико- химическата експертиза на гилзите не е открито веществото „барий”, което е намерено по ръцете на Венцислав. По гилзите имало само олово, антимон и калай, така че стрелецът не е бил синът на убитите.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *