HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Бащите на малки деца със закрила при уволнение

Бащите на малки деца да се ползват от закрила при уволнение, също както майките. Предложението вече е внесено в парламента от БСП. Бизнесът обаче зае позицията против, съобщи bTV. 

Дъщерята на Владислав и Яна е на година и два месеца. Майката е в отпуск за отглеждането на детето, а бащата от скоро е без работа. „В крайна сметка, бащата е този, който носи основният доход в семейството, има и изключения разбира се, и е добре да има защита”, коментира Яна.

Депутати от БСП предлагат бащите, включително осиновителите на деца до 3-годишна възраст да се ползват със закрила при уволнение с каквато сега се ползват бременните и майките. За да бъдат уволнени, е необходимо разрешението на инспекцията по труда.

„Това е една краткосрочна мярка и ние сме далеч от мисълта, че ще реши проблема с демографската криза, но може да помогне за решаването”, категоричен е депутатът от БСП Георги Гьоков.

Според предложението, със закрилата трябва да се ползват и мъжете, които живеят на съпружески начала с майката.

Бизнесът е категорично против предложенията. Твърди, че по този начин държавата прехвърля отговорността за решаването на демографската криза върху работодателите. „С това се разширява и без това широкият кръг на лицата, които попадат под закрила преди уволнението”, посочва Снежанка Славчева от БСК.

Освен бременни и майки, под такава закрила сега попадат и трудоустроените работници, боледуващите от определен вид заболявания, работниците в отпуск, членовете на синдикати.

Предложението да бъдат включени и бащите на малки деца тепърва ще се гледа от парламента.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *