Разкриха автомати и гранатомети за Евро 2016, има арестуван

Арсенал автомати и гранатомети за Евро 2016 са разкрити в Украйна. Превозвачът е 25-годишен френски националист. Той е задържан.

Арестът е станал още на 21 май, но едва днес службата за национална сигурност разпространи кадри от задържането. Френският гражданин Стефан М. е бил спрян на границата с Полша. В пикапа му са били открити 5 автомата Калашников, над 1000 патрона за тях, 2 противотанкови гранатомета и 125 кг. експлозиви.

Задържаният е бил наблюдаван от украинската полиция близо половин година. Следен е със специални разузнавателни средства и е заснет как товари арсенала в колата си. 

Знае се, че Стефан М. е френски краен националист, а не радикален ислямист. Имал е крайно негативно отношение към френското правителство. На разпитите е изразил и неодобрение за глобализацията и мигрантската вълна към Европа.

Контактувал е с украински военнослужащи и с паравоенни групировки, от които вероятно е купил оръжията. Националистът е планирал да извърши нападения срещу инфраструктурни съоръжение и обекти, построени за Европейското първенство по футбол, което започва в няколко френски града на 10 юни.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *