ТОТАЛЕН СРИВ! На 15 ст. падна цената на тиквичките и зелето, зеленчукопроизводителите в Петричко и Санданско отказват да продават, хвърлят ги за храна на животните

Тотален срив в цената на тиквичките и зелето регистрираха в Санданско и Петричко. Четири пъти падна изкупната цена на тиквичките за седмица. В момента те се търгуват на цена от 0.25 лева на килограма, при 1.20 лева за килограм преди десетина дни. Цената на зелето в момента се движи около 0.15 лева за килограм. Само преди дни се изкупуваше за 45 стотинки, коментираха зеленчукопроизводителите, които са в паника от създалата се ситуация. Дворовете им са пълни с готова продукция, но заради ниската цена не продават. Изхвърлят тиквичките в канавките или подаряват на животновъди за храна за крави, овце и кози.

„Домашните прасета не посягат към тях”, оплака се баба Мария от село Лебница, която събрала от полето изхвърлени тиквички.

„Не знам каква е причината за падането цената на тиквичките. Но за мен това не е нормално. Над 40 кашона съм складирала пред двора, преди два дни ми предлагаха цена от 20 стотинки за килограм, тогава отказах да ги предам. Вчера прекупвачи ми обявиха… 15 стотинки!!!

Тиквичките много бързо губят от килограмите си. Ако не ги продадеш в рамките на ден-два, това значи, че вече си на загуба. Прекупвачите печелят на нашия гръб. Но ние, зеленчукопроизводителите, ако седнем да продаваме на сергиите, няма как да си обработваме нивите”, заяви пред репортер на вестник „Струма“ Петрана Златкова.

Съседът й по оранжерия Георги Иванов каза, че е вложил близо 35 000 лева, за да построи оранжерия от три декара през миналата година. „При цени от 15 стотинки на килограм каква печалба да реализирам, как да покрия поне част от задълженията си”, недоумяваше той.

Стоян Николов, който търгува със зеленчуци, обясни, че на борсата в Кърналово се предлагат тиквички на цена 3 лева за касетка от 12 килограма. „Ние не сме виновни, че цената пада. В момента другите прекупвачи спряха да купуват заради ниската цена”. Той уточни, че на пазара в София килограм тиквички не може да се намери под 1 лев,а  каква е причината за падането на цената тези дни и за него е загадка.

„Трудът на хората в момента няма цена”, категоричен бе Г. Иванов.

От години всеки втори жител на селата Вълково, Струма, Лебница, Дамяница, Ново Делчево, община Сандански, и в петричките Рибник, Старчево, Кърналово и Рупите се препитава от отглеждане на зеленчуци. Такъв срив на цените досега не е регистриран.

В момента на пазара се търгува и ранният розов и червен домат на цена от 1.10 до 2.00 лева. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *