Обявиха резултатите от матурите за 12 клас

4189 са двойките на Държавния зрелостен изпит (матурата) по български език и литература (БЕЛ). Това съобщи на пресконференция вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева. Шестиците по БЕЛ са 5602. 6460, пък са двойките на втората матура по избор. 9716 са шестиците на втората матура. Меглена Кунева отчете, че има два пъти повече зрелостници с по две отлични оценки и на двете матури. Те са повече, отколкото младежите, които имат две слаби оценки. 4637 са зрелостниците, които имат по две шестици. 2325 са учениците, които имат по две двойки. От друга страна 131 зрелостници имат 100 точки, а 59 са тези, които са с 0 точки на матурата. 86 са зрелостниците, които имат по две пълни шестици. 8 младежи са с 0 точки и на двете матури. Министърът на образованието коментира, че има напредък в матурите по математика и история.

За разлика от това има спад в резултатите на матурите по БЕЛ, география и философския цикъл. Най-висок, обаче е процентът двойки по БЕЛ (8,73%), откакто се провеждат матурите, въобще. Ще направим всичко възможно тази тенденция да се прекърши, зарече се Кунева. Тя коментира, че тези изводи са много важни за учебните планове по БЕЛ. „Новите учебни програми дават възможност за повече практика и писане на текстове. За следващата година ще направим обстоен анализ къде са тесните места и кои са най-трудните неща за учениците. Трябва да мобилизираме възможностите на новия закон, който влиза в сила от 1 август, за да може със средства в него да се преодолее тази негативна тенденция”, поясни още Меглена Кунева. Оценките от матурите вече са публикувани на сайта на МОН. От своя страна зам.-министърът на образованието Диян Стаматов коментира, че 7466 зрелостници няма да получат дипломи (14,97%) на тази сесия. В този брой се включват и зрелостници, които не са се явили на матури през предишни години. На матурата по БЕЛ са се явили 47 991. На втората матура по избор, пък са се явили 48 471. За сравнение на матурата по БЕЛ през 2009 г. са се явили 68 834, а през 2015 г. – 52 855. През 2009 г. явилите се са на втора матура по избор са били 75 211, а през 2015 г. броят им е бил 53 248. Стаматов си обяснява тенденцията за по-малко явили се на матурите с демографския срив и ранното отпадане на част от учениците.

Най-желаните предмети за втора матура са били биология, английски език и география. Въпреки, че географията е една от най-желаните за втора матура, тя е с най-много двойки. Там шестиците са под 5%. Средният успех на матурата по БЕЛ е 4,17. А 4,27 е средният успех на втората матура с предмет по избор. Средният успех се увеличава по всички предмети с изключение на БЕЛ, география и философския цикъл. Традиционно най-добрите оценки са по чуждите оценки, както и по химия и околна среда. Най-много са двойките по БЕЛ, следвани от география (3369) и биология (1329). Двойки няма само на матурата по италиански език. Профилираните гимназии са с най-добрите резултати от матурите, а гимназиите към затворите са с най-слаб резултат. На първо място с най-добър резултат на матурата по БЕЛ е 91-ва Немска английска езикова гимназия.

Първенец с най-добри оценки на втората матура с предмет по избор е Американския колеж. София води с най-добри резултати на матурата по БЕЛ, следвана от Варна. Момичетата са се представили по-добре на матурите, с изключение на химия и испански език. От своя страна просветният министър коментира, че изводът й е, че този път МОН са опазили матурите, което се виждало от двойките по БЕЛ. „За Първи път в МОН се прави подобна мащабна защита на класните стаи, където се провеждат матурите. Посланието ми е – няма да ви дам да преписвате. Всичко, което можем да направим, за да стегнем дисциплината, ще го направим. Ще направя всичко възможно, за да може в 08. 00 часа, когато учениците са в класните стаи, да не могат да получат верните отговори. Това ще бъде моят личен ангажимент”, зарече се Кунева.

loading...



Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *