HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Управителят на болницата: Министерски чиновници с 10 хил. лв. заплати съсипват здравеопазването

Управителят на общинската болница в Дупница Росен Тимчев и екипът от лекари изпратиха протестна декларация до всички институции, свързани със здравеопазването. Гневът на лекарите е срещу новата здравна карта, която орязва броя на болничните легла в общинската болница. Вчера на обяд управителят Росен Тимчев събра всички завеждащи отделения и заедно решиха да изразят недоволството си с декларация. На пресконференция след срещата Р. Тимчев заяви:

„Здравната карта за нас е несправедлива. Драстично се намалява броят на леглата в общинската болница от 180 на 120. Ние сме болница и няма как да връщаме пациенти, но заработеното над лимита няма да се заплаща. В детско отделение броят на леглата се намалява от 30 на 16, а то е едно от печелившите отделения. В него има добри специалисти и родителите търсят помощ за болните си деца в общинската болница в Дупница. Сега се режат 14 броя от леглата, а как да върнем болно дете?! Във вътрешно отделение болничните легла са намалени от 43 на 34. Няма да връщаме пациенти, но дълговете ни ще нараснат още. В момента те са около един милион лева. Здравеопазването в Дупница е поставено в нокдаун. Болницата в Кюстендил е с минимално намаление на леглата. Сега ще се наложи дупничани да пътуват до Кюстендил или София, за да се лекуват. Надявам се с протестната декларация, която днес изпращаме до всички институции, Министерство на здравеопазването, Здравната каса и здравната комисия към парламента да обърнат внимание на проблема.

Здравата карта е правена от чиновници, които не са били на място, за да разберат как точно стоят нещата. В министерството има хора, които седят на бюрата си и получават по 10 000 лв. за извънреден труд. Ще поставя въпроса и в здравната комисия към парламента”, заяви Р. Тимчев.

Зам. управителят на общинската болница, анестизиологът д-р Кючуков, допълни: „Дупница се лишава от кардиологично лечение с коронарография. В частната болница се закрива отделението по инвазивна кардиохирургия”.

Д-р Елена Гюзелева, зав. вътрешно отделение, заяви: „Здравата карта е спусната отгоре, без да се съобразят с условията. Общинската болница обслужва пациенти от общините Дупница, Сапарева баня и Бобов дол. Как ще се плаща надлимитната дейност на болницата? Никой лекар не би върнал болен човек заради лимит на леглата. Кой определя броя на леглата в болниците? Взето ли е предвид колко население обслужва общинската болница?”, потърси отговор на горещите въпроси д-р Е. Гюзелева.

Финансистът на частната болница, която след въвеждането на здравната карта остава с 96 легла – Костадин Костадинов, заяви: „Ние от частната болница заставаме зад колегите от общинската болница. Още от месец март повдигнах въпроса като общински съветник пред здравната комисия в Общински съвет. Още тогава знаех, че така ще се случи”, заяви Костадин Костадинов, който е общински съветник от ОДБ – Дупница. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *