Бизнесменът-съветник Ж. Карадалиев разбуни Петрич! Кметът отсече: Парк ще има

Обявление на община Петрич, според което се предвижда изменение на ПУП-а и промяна на предназначението на част от бившите казарми от „За градски парк“ в „За хипермаркет” разбуни Петрич. Предложението за промяна на предназначението е подписано от заместник-кмета на община Петрич по ТСУ инж. Минка Салагьорова. В 14-дневен срок могат да се правят възражения е записано още в обявлението. Новината предизвика вълна от коментари сред хората в южния град, според които районът на бившето поделение трябва да стане градски парк. По изграждането на градския парк започна да работи бившият общински кмет Вельо Илиев и неговият екип. Държавата и по конкретно МВР предоставиха на общината 54 декара земя в района на гранично поделение за изграждането на градския парк. Общината изготви проект и кандидатства за еврофинансиране по Оперативна програма „Регионално развитие“ на стойност 5.5 млн. лв. В проекта за парка, изготвен от бившето общинско управление, бяха заложени няколко зони – за спорт с 2 мултифункционални игрища и футболно игрище, зона за културни и социални прояви с открита сцена и амфитеатър, зона за скейт, както и обслужваща зона, парков павилион за обучения на открито и 2 паркинга. Проектът предвиждаше още паркът да бъде с изградена цялостна алейна мрежа, ново осветление, да бъдат поставени пейки и беседки, стационарни маси за шах, водни ефекти и фонтани. Петричкият бизнесмен Живко Карадалиев купи 14 декара от Министерството на отбраната, като имотът граничи със земята, предоставена от държавата (МВР) на община Петрич за градски парк. Покупката на тези 14 декара стана през 2011 година. Бизнесменът огради имота си и влезе във владение. Тогава започнаха да прехвърчат искри между Живко Карадалиев и бившата местна власт начело с Вельо Илиев. От местната управа предложиха на бизнесмена да предостави на общината тези 14 декара, за да може паркът да се разпростира на повече площ. В замяна общината предлагаше на бизнесмена да го обезщети с общинска земя на друго място. Другият вариант бе общината да купи частта на Ж. Карадалиев по цената, която той е платил на Министерството на отбраната, или с малка надценка. И двете оферти обаче бяха категорично отхвърлени от бизнесмена. Още тогава се заговори, че Карадалиев ще продаде имота си на голяма верига, която да изгради хипермаркет на това място.

Екипът на Вельо Илиев обаче отказа на бизнесмена да преобразува земята, тоест да смени предназначението й от парк за хипермаркет. Така Карадалиев и Вельо Илиев влязоха в конфликт и на последните местни избори миналата година Живко Карадалиев влезе в политиката. Той бе сред хората, сформирали местната коалиция „Заедно за промяната“, която се обяви срещу Вельо Илиев като кандидат за нов мандат за общински кмет и подкрепи кандидата на ГЕРБ Димитър Бръчков. Вельо Илиев загуби кметския пост, в кабинета му влезе Д. Бръчков, а коалиция „Заедно за промяната” успя да вкара и четирима общински съветници, сред тях и Живко Карадалиев. Сега той е поискал от новата общинска власт да промени ПУП-а на имота му от 14 декара. Заместник-кметът Минка Салагьорова предприе процедура по промяна на предназначението на земята.

За вестник „Струма“ вчера бизнесменът и общински съветник Живко Карадалиев по телефона от София заяви: „Не се е случило нищо драматично. Поисках просто да се промени предназначението на тези 14 декара. Досега тази земя е с военно предназначение, аз искам да се промени предназначението от военно в гражданско. Тя не може да е с военно предназначение, вече не е на военните, аз я купих. Така че промяната на статута е задължителна. Общината е длъжна да се съобрази с това мое искане, така е по закон. Аз не мога да съм собственик на земя с военно предназначение, ако продължава да е с такъв статут, аз не мога да я ползвам за нищо освен за военни цели. А какви военни цели, бежански лагер ли да правя (смее се) Трябва да се измени ПУП-ът и да се промени предназначението й в гражданско. Така ще мога спокойно да се разпореждам със собствения ми имот. Важно е да се знае, че тази земя от 14 декара няма нищо общо с бъдещия градски парк. За градски парк си има отредени 54 декара земя, която бе прехвърлена от държавата на общината за тази цел, моят имот няма нищо общо с бъдещия парк. Какво ще ги правя в бъдеще тези 14 дка, това си е моя работа. Има свободен пазар на имоти и на стоки. Времето ще покаже. Това е пазарна икономика. Някои искат умишлено да нагнетяват напрежение с мен. По града се чуват приказки, че съм я продал на „Кауфланд” за изграждане на хипермаркет. Ами ако някой не знае, те имат собствена земя в края на града под бензиностанцията, ако искат, ще си изградят там магазин „Кауфланд”, никой не може да ги спре. С моя имот ще реша аз какво да правя, да строя или да го продавам. Който предложи най-добра оферта, нея ще приема. Купих тази земя преди години от Министерството на отбраната, имаше явен търг, явих се и го спечелих. Ако е искал някой друг да я вземе, защо не се е явил? Търгът беше явен, всеки можеше да участва. Общината е задвижила процедурата за градския парк, кандидатства по проект за европейско финансиране, но това няма нищо общо с моята земя”, каза бизнесменът-съветник Живко Карадалиев.

Припомняме, че охранителната фирма “СОД 2004” – Петрич на Карадалиев спечели наддаването през 2011 г. във военното министерство за земята в бившето танково поделение в южния град. Управителят на “СОД 2004” тогава Ицко Калайджиев бе предложил на търга на 28 октомври 900 000 лева за 14-те дка терен на поделението и Карадалиев стана собственик на ценния имот. Търгът бе през 2011 година по време на предизборната кампания, когато кандидати за кметския стол бяха Вельо Илиев и Димитър Танев. Съдбата на бившето танково поделение бе основната тема на предизборната кампания на тогавашния кмет Вельо Илиев и опонента му за поста Димитър Танев. В кадастъра площта на поделението фигурираше като градски парк. Точно по време на изборите то бе обявено от Министерството на отбраната за продажба чрез търг. Това даде аргументи на Вельо Илиев да атакува партия ГЕРБ, че на многобройните молби от страна на община Петрич поделението да й бъде предоставено безвъзмездно за градски парк военното министерство не е обърнало внимание. Димитър Танев отвърна, че общината не си е свършила документално работата по искането за прехвърлянето на тези декари земя.                         Сега казусът с градския парк гръмна с нова сила.

Кметът Бръчков вчера свика пресконференция заедно със заместник-кмета по ТСУ Минка Салагьорова и главния архитект Владимир Митрев, за да спре напрежението сред обществото.

„Петрич ще има градски парк, доказателство е фактът, че общината подписа споразумение с управляващия орган по Оперативна програма „Региони в растеж” за реализация на инвестиционна програма, вече има и одобрена финансова рамка за градски парк”, категоричен бе вчера кметът Д. Бръчков. Той заяви: „Депозираната молба от собственика на бившето танково поделение в Петрич „СОД 2004” по моя преценка и по преценка на главния архитект Владимир Митрев бе отнесена за разглеждане от Общинския експертен съвет, в който влизат 15 специалисти, в това число и девет представители на държавни учреждения.

Законът за устройство на територията не ни задължава да внасяме тази молба на експертен съвет, но позицията на общината, под която и днес се разписваме, категорично е, че този ПУП трябва да бъде разгледан на експертен съвет, защото става въпрос за обект с изключителна обществена значимост. Искаме да има пълна прозрачност и да се чуе мнението на всички институции и граждани. В становището си експертният съвет посочи редица пропуски и нередности по обекта, които и към този момент не са отстранени и трябва да бъдат отстранени. Експертният съвет е направил съответните препоръки към собственика. Това означава, че върху имота на бившето танково поделение не може да има хипермаркет. Мнението ни остава, че и в бъдеще, ако отново се разглежда този ПУП, трябва да има обществено обсъждане. Що се отнася до разпространеното уведомление то е насочено към 7-те собственици на съседни имоти, разпространени така, без към него да са посочени всички факти, цели да се насади напрежение сред обществеността на Петрич”, заключи кметът Димитър Бръчков. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *