HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Почернени майки: Пласьорът на ракията убиец си пие бирата и ходи на гости, а е под “домашен арест

Жителите на Якоруда настръхнаха, след като пуснатият под домашен арест уличен за разпространението на ракията-убиец, която отне живота на млади мъже от града – Тайфия Мекльов, от няколко дни демонстративно се разхожда из града, ходи на гости и дори пие кафе и бира на една от бензиностанциите в Якоруда. Сигнали са подавани до местната полиция, но без резултат – разходките на Мекльов по думите на хората продължават.

Три от почернените майки – Айше Мемчова, Муртева и Донка Петрова, са потърсили съвет от адвокат как да процедират срещу наглото поведение на Мекльов. Те се обърнали към адвокат Надежда Римпева, която е изготвила жалба до главния прокурор Сотир Цацаров и преди два дни я изпратила. В нея се иска да бъдат взети мерки за спазването на наложената срещу Мекльов мярка „домашен арест“.

Ето какво разказа адвокат Н. Римпева: „Хората дойдоха да се консултират с мен, защото виждат бездействието на институциите. Служителите на реда и въобще никой не следи за спазване на взетата срещу Мекльов мярка. Хората са го виждали да ходи на гости на тъща си и на тъста си, да се разхожда, да ходи до цеха си до бензиностанция „Лукойл“, да пие бира и кафе, това дразни всички. Постоянно излиза, разхожда се с автомобила си. Виждали са го дори и в 19.00 часа навън. Именно затова те се обърнаха към мен. Градът е малък и хората знаят в колко часа е излизал, през коя улица е минал. Възмутени са от това, че не се упражнява никакъв контрол, и ме ангажираха да изготвя жалба до главния прокурор, преди два дни я изпратихме”, допълни адвокат Римпева.

Според разказите на хората Мекльов е бил активен през последните пет-шест дни и се е разхождал по улиците на града. Сигнал за действията му в полицията подала Донка Петрова, от там й заявили, че Мекльов е пуснат от наблюдаващия прокурор.

Справка на вестник „Струма“ показа, че Мекльов действително е пуснат с прокурорско постановление на прокурор Мадолев, но за три дни, и то за посещение на болнично заведение поради влошено здравословно състояние. Репортер на вестник „Струма“ се опита да се свърже по телефона с говорителя на ОП – Благоевград, за да провери за кои дни важи постановлението и какъв е мотивът за него, но телефонът й беше изключен.

Бездействието на институциите, прехвърлянето на топката и поведението на Мекльов провокираха напрежение и недоволство сред жителите на Якоруда и особено сред близките на починалите от ракията-убиец мъже, което според адвокат Римпева би могло да има негативни последици.

„Оказва се някаква абсолютна безконтролност и напрежението става изключително голямо, не мисля, че нещата ще протекат добре. Има майки, които са готови на всякакви крайности. Изключително дразнещо е неговото поведение, да не кажа дори демонстративно. Според хората Мекльов се снима с чаша ракия, вдигнал наздравица, и пуска снимки във Фейсбук, което е  изключително нагло поведение“, коментира адвокат Римпева. Тя също няма информация за кои дни прокурор Мадолев е пуснал Мекльов да напуска дома си, тъй като не е ангажирана по наказателното дело.

Римпева обясни, че поради факта, че потърпевшите все още не са конституирани като граждански ищци в наказателния процес, според НК нямат право да изискват каквато и да било информация по делото. На този етап те са само и единствено свидетели. Именно поради липса на опция да сигнализират когото и да било те се обръщат към главния прокурор Сотир Цацаров.

Още едно съмнение гложди хората от Якоруда. Те подозират, че крупната кражба, която беше извършена в дома на Мекльов през месец април и при която бяха откраднати 28 хил. лв. и златни накити, е инсценирана и че това има нещо общо със свободата му. Съмнението се поражда от факта, че изчезването на парите и неговото освобождаване става в рамките на съвсем кратък период от време. Те са споделили това и с адвокат Римпева, която не изключва вероятността твърденията им да имат доза истина. „Винаги в едно твърдение 50 на 50 има някаква истина“, коментира разказите им юристката. 

За това, че Мекльов е напускал дома си многократно, има доста свидетели, които са готови да дадат показания в полицията, ако главният прокурор уважи жалбата и предприеме мерки.

Единият от потърпевшите – Иван Неделчев, също е виждал Мекльов със собствените си очи. В телефонен разговор с репортер на вестник  „Струма“ той заяви: „Да, движи се из града и това притеснява хората. Аз лично съм го виждал да ходи и на бензиностанцията, и в цеха си. Движи се с личната си кола „Ланча”. Не съм подавал сигнал в полицията, защото няма да се вземат мерки. Ходи където иска и си прави каквото иска, а ние няма към кого да се обърнем и да се оплачем. Жал ми е за родителите на тези млади момчета, които си отидоха, защото няма кой да им помогне. Готови сме отново да излезем на протест, ако Мекльов продължи да се разхожда свободно из града”, каза Неделчев и заключи: „Няма държава, няма кой да ни защити!”.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *