HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Бабини рецепти при изгаряне

Бабините илачи при изгаряния, които ще ви предложим, може да използвате за облекчаване на болката, предотвратяването на мехурите и бързото зарастване на раната. Изгарянето предизвиква увреждане на кожата, което може да е следствие от гореща вода, горещ предмет, бензин, огън или други. Епидермалните изгаряния са само на горния слой на кожата и са от първа степен. При тях веднага може да приложите бабините илачи, които ще ви предложим, за да спрете болката и да помогнете на раната да заздравее по-бързо. 

1. Невен и мас – 100 грама неосолена свинска мас се стопява в малък тиган. Самата мас трябва да се загрее до температура за пържене и после се отстранява от котлона. Към нея се добавят шепа ситно нарязани цветчета на билката невен. Сместа се оставя да престои 24 часа и после отново се затопля на котлона. След охлаждане домашният мехлем се прецежда през марля. За съхранението на мехлема можете да използвате малко бурканче, което се прибира на хладно. С него се намазва тънък слой върху раната от изгаряне.

2. Мажете раната с мед – засегнатата зона се намазва с домашен пчелен мед. Можете да да намазвате с него раната на всеки 2 часа, защото за това време той попива. Добре е и да направите превръзка. Само за два дена ще видите подобрение, но ако желаете да не остане белег от изгарянето, е добре да продължите лечението още няколко дни.

3. Брашно и зехтин – изгореното място се натрива хубаво със зехтин и отгоре се поръсва с бяло брашно. После отново се нанася зехтин и брашно – и така, докато се получи един дебел слой. Мястото се превързва и престоява така цяла нощ. На сутринта компресът се подменя с нов.

4. Прясно мляко и хляб – взима се средата на една филия хляб и се потапя в сварено прясно мляко. Поставя се върху изгорената зона на тялото и се превързва съвсем леко, за да не капе. Компресът се подменя периодично, докато раната заздравее напълно.

5. Жълтък, мас и хума – един пресен жълтък се разбива. Към него се добавя супена лъжица безсолна свинска мас и бърка се. Накрая се добавят 4 супени лъжици хума. Към получената смес се прибавя и малко вода, за да се получи гъста каша. Засегнатата зона се намазва през 30 минути. Добре е вечер да се превързва. Лечението продължава до зарастване на раната.

Бабините илачи при изгаряния са много ефикасни и, както виждате, лесни за изпълнение. Използвайте ги, за да спрете болката и да помогнете на раната да заздравее по-бързо.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *