HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

САМОДЕЙЦИ НЕГОДУВАТ! Община Петрич не даде бившата детска ясла в Беласица на читалището

Община Петрич отказа да предостави изоставена, безстопанствена общинска сграда в село Беласица на местното читалище „Леонардо да Винчи – 2013“ и предизвика недоволството на местните двайсетина самодейци и на председателката на културната институция, поетесата Величка Спасова. Става въпрос за бившата детската ясла в селото, от четири години такава вече няма и сградата е свободна, неизползваема и се руши. Ръководството на читалището е поискало писмено община Петрич да им я предостави, за да могат да извършават дейността си, за която в момента нямат помещение.

Получили писмен отказ от общинския кмет Димитър Бръчков, който е посочил в мотивите си, че сградата се води в актива на местното училище „Христо Ботев“, което е действащо и в него се обучават 68 деца. Той се позовал и на чл. 11, ал. 2 от Закона за общинската собственост, според който такива имоти могат да се използват единствено по предназначение и не е разрешено да се преостъпват или отдават под наем на трети лица.

Читалищният председател Величка Спасова контрира, че сградата е безстопанствена и в двора има струпани селскостопанска техника и инвентар, за което хората от селото са уведомявали неколкократно общината, но резултат няма. „Община Петрич отново реже крилата на културата в малките населени места. Мисля си аз – досега без тяхната благословия успяваме да организираме събития, ей така, от раз. И още си мисля докъде ще я докарат тези, които вървят срещу просветата. Съжалявам, че културата трябва да се влачи след властта и да се чувства унизена и ненужна“, каза Величка Спасова.

Кметът на Беласица Велик Филчев обясни: „Ако имаше желание, общината можеше да предостави сградата на бившата ясла на читалището, като я преотреди със свое решение. Не може да се отдава за търговски цели, но за читалище може. От 4 години сградата е безстопанствена, ползва се като склад от човек, живеещ в съседство с нея. По закон общината е длъжна да предостави общинско помещение за нуждите на читалище, което има регистрация“, убеден е кметът.

В селото пък прозряха зад отказа на общината да удовлетвори желанието на кмета на Беласица Велик Филчев политически мотив. Неговата логика произтичала от факта, че Филчев е бивш член на ГЕРБ, напуснал по своя воля. На последните местни избори той се яви като кандидат за кмет на Беласица от коалицията на бившия вече общински кмет Вельо Илиев „Роден край“ и подкрепи него за общински кмет. Величка Спасова пък на изборите бе част от партия БНД, която е в състава на Реформаторския блок и на местните избори не подкрепиха кандидата на ГЕРБ Димитър Бръчков за общински кмет.

На всички тези обстоятелства общинският кмет пред репортер на вестник  „Струма“ даде следното изявление: „Спазих закона и затова направих отказ. Това е единствената причина, няма нищо лично от страна на общината срещу когото и да е“.

Нина Попова, старши експерт „Образование“ в община Петрич, добави: „Тази сграда не можем нито да я преотстъпваме, нито да я отдаваме под наем на трети лица. Тя е в актива на местното училище, то е действащо, а по документи това помещение се води училищна работилница. Освен това в непосредствена близост до тази сграда е детската градина. Двете сгради имат един двор, влиза се през един вход в него. Няма как да влизат всякакви хора, докато децата играят. Това е другата пречка, поради която сградата не може да се дава за други цели”, категорична е Попова. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *