HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Учените разкриха феномена на пророчеството

Група изследователи от Френския институт по здраве и медицински изследвания (INSERM) направи удивително откритие, позволяващо да бъде обяснена способността на човека да предвижда факти и събития. 

Изучавайки човешкия мозък и този на висшите примати в процеса на адаптация към нови, критични ситуации, учените са изяснили, че той създава особен вид невронна мрежа. По този начин мозъкът се приспособява, става “готов” към всякакво развитие на събитията, съобщава научното списание “PLOS Computational Biology”. Отбелязва се, че под “нови ситуации” се има предвид онези, които не са заложени в процеса на еволюция, пише Пик. 

Невронните връзки, за които пишат специалистите от института, формират своеобразна “запасна” мрежа, в която мозъчните импулси се отблъскват един от друг или се смесват. Това дава възможност да се формират уникални комбинации от импулси, които позволяват на мозъка да се “защити” и да има “правилно” поведение в съответната нова ситуация.  Своите изводи сътрудниците на INSERM потвърждават експериментално. Те създават модел на тази “запасна мрежа”, която била обучена за изпълнението на определена нова задача. След експеримента невробиолозите сравняват активността на невроните в модела с работата на префронталната кора на опитен примат. В резултат учените откриват сходство в дейността на нервните клетки. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *