HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

89 отстреляни глигана отчетоха ловците в Кресненско за сезона и „пълна излагация“ за вредния дивеч – само 1 вълк и 3 лисици

89 отстреляни диви прасета в Кресненско през миналия сезон отчетоха официално на общо събрание ловците от сдружението „Синаница” в Кресна с председател Иван Димитров. Първенец е дружинката в Горна Брезница с председател Стоян Йоргов – с 39 прасета. Като недостойно за ловното сдружение се отчете изпълнението на плана по унищожаване на вредни хищници. Унищожени са само 1 вълк, 1 чакал и 3 лисици, въпреки че дружинките е трябвало да се справят поне с по 5 вълка и 20-30 лисици и чакали. С цел това да не се случи, през новия сезон се прие при доказани събития всеки ловец да бъде стимулиран с по 30 лв. за убит вълк, 20 лв. за чакал и 15 лв. за лисица.

Като положителна се прие осъществяваната ловностопанска политика в ловищата, обхващащи площ от над 25 хиляди хектара. Само за подхранване на дивите прасета са разходвани за осигуряване на концентрирани фуражи 10 000 лв., като за разхвърлянето им в обиталищата на дивите прасета са използвани електронни съоръжения.

По предложение на Кирил Атанасов се прие членският внос за 2018 г. да бъде увеличен от 30 на 35 лв. Председателят Иван Димитров пък бе упълномощен да представлява сдружението на общо събрание на НЛР в София.

Кирил Михов и други ловци настояха унищожението на вредния дивеч да става чрез организиране на общи хайки. Проблем се оказаха и пастирските кучета, които задължително трябвало да са със спъвалки, но това не се спазвало. По този проблем се прие управителният съвет на сдружението съвместно с Общинската поземлена комисия и фермерските сдружения „Пирин“ и „Струма“ да приемат програма за унищожаването на вредния дивеч и увеличение на ловния, което е от взаимен интерес и на ловците, и на фермерите.

Кузман Петров от дружинката в Ощава пък се спря на проблем, касаещ изграждането на АМ „Струма” в района на Кресненския пролом, което ще повлияе много на обитателите на ловната фауна. С цел да се извърши основен ремонт на гатера на сдружението в местността Влашка чешма, се взе решение наемателят Димитър Христов да бъде освободен от такси тази година, за да може и в идните години съоръжението да се използва, както и досега, за работа с гончета за дива свиня, от което се възползват ловци от цяла Югозападна България.

По предложение на Венцислав Донев УС получи задължението да подготви със специалисти програма за разселване на фазани, кеклици и друг пернат дивеч.

Ловците от Кресна приеха бюджет за новия сезон, възлизащ на 38 000 лв. Сдружението може да осъществява и още по-добра ловностопанска политика, тъй като вече има по банкови сметки и 50 000 лв. като свободни средства.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *