HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

40 градуса жега в края на седмицата

В края на седмицата ще бъде горещо, температурите ще бъдат 33-38 градуса, а на места ще достигнат 40 градуса. Така лошото време през последните дни бързо ще остане само лош спомен, но пък за тези, които са чувствителни към жегата, ще стане още по-зле.

Такава е прогнозата на Анастасия Кирилова – синоптик от НИМХ при Българската академия на науките. Във връзка с температурните амплитуди Кирилова коментира, че денонощният ход на температурата зависи от това какво е количеството на облачността и дали има валежи и вятър.

„Най-голяма е разликата между минималната и максималната температура в условия на тихо и ясно време. Тогава разликата между най-ниската и най-високата температура през деня може да достигне до 20 градуса в една точка. Нормално е да има 12-13-15 градуса разлика при слънчево време. Когато има вятър, минималните температури не се занижават толкова, когато има облачност, дневните температури не се покачват, също така и когато има валежи”, посочи синоптикът.

Според Кирилова, няма промяна в продължителността на сезоните и има ясно изразени пролет, лято, есен и зима. „Нормално е понякога зимите да бъдат по-меки и топли, нормално е понякога да има по-влажни лета, които да бъдат и по-хладни”, твърди тя.

По думите ?, торнадата, които бяха наблюдавани преди седмици, макар и наблюдавани по-рядко по нашите географски ширини, не са нехарактерни явления за региона. „Торнадото е свързано с образуването на мощна купесто-дъждовна облачност. Когато гръмотевичната буря достигне определен етап на развитие, се формира и така нареченото торнадо. Образува се вихър или мини вихър, който се спуска към земната повърхност и става видим за хората, които са в близост до гръмотевичната буря. Такива вихри се случват и, макар да не се наблюдават често в страната ни, те не са нещо съвсем нетипично за България”, обясни синоптикът.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *