HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Вижте грандиозната измама за 4g, която ни пробутват

Така шумно рекламираната 4G технология за пренос на данни, както повечето нещо в България, се оказа манипулация, информира big5.bg. Мобилните оператори се надпреварват да си зарибяват с „уникалната скорост“, с която ще работи мобилният ни интернет, ако сменим сим-картата си и преминем на 4G.

Доставчиците на мобилни услуги обаче премълчават едно фундаментално нещо….

Откъде произтича проблемът

3G поколението мобилни мрежи, т.е. третата „генерация“, свършиха най-важното – благодарение на тях cтaнa пoпулярен мoбилният интернет. Сега, когато много хора просто не могат без нет в телефона или таблета си, идва ерата на следващото поколение – 4G и LTE. Това са доста различни мрежи, въпреки това много оператори ги използват заедно или като взаимозаменяеми понятия, което също не е вярно.

4G е стандарт, определен от Международния съюз по телекомуникациите ITU, официалната агенция на ООН за информационни и комуникационни технологии. Спецификациите му са определени още през март 2008 г.

Пиковите скорости на 4G трябва да бъдат 100Mbit/s за т. нар. „високо-мобилни“ устройства като например телефона на потребител, който пътува с влак или кола. Ако човекът си стои на място, т.е. при ниска мобилност, скоростите трябва да могат да осигуряват около 1Gbit/s.

Оказа се обаче, че на практика това не се случва

Първоначално рекламирана като технология от четвърто поколение, LTE (това ще рече Long Term Evolution) все пак не покри изискванията на ITU за комуникации от четвърта генерация. В крайна сметка Съюзът по телекомуникациите допусна тя да се нарича технология от четвърто поколение, защото макар и по-бавна от изискванията за 4G, тя дава над двойно подобрение на скоростта спрямо по-старите 3G стандарти. Затова днес възприемаме LTE като пръв вариант на четвъртата генерация мрежи или, така да се каже, „най-ранното 4G”, т.е. технология, която не покрива всички изисквания на най-новото поколение стандарти за пренос на данни.

Едно от нещата, които не достигат на LTE, за да може да бъде наистина четвърто поколение, е липсата на „спектрална ефективност“. Сега обаче се развива технология, при която апаратите могат да имат няколко антени и да обменят повече данни.

И сега най-важното: Операторите рекламират агресивно нововъведението 4G, но удобно премълчават, че за да имаш истинска връзка от четвърто поколение, трябва ти…. телефон, който поддържа тази мрежа. Почти 100% от мобилните телефони и таблети, произведени до 2015 г. и продавани у нас, не поддържат 4G, което пък означава, че когато поставите новата сим-карта в апарата, нетът ви ще се скапе тотално.

Затова, преди да решите да направите технологичната крачка в „бъдещето“ с четвърто поколение мрежа за пренос на данни, уверете се, че телефонът ви поддържа 4G. Иначе упражнението е безсмислено. А дали пък това не е поредната маркетингова стратегия – първо да ни пробутат сим-карта, а после да се наложи да изтичаме и за 4G слушалка, без която ще си скъсате нервите от бавната връзка?

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *