МРАЧЕН СЦЕНАРИЙ! Отрязват ни за работа в Англия

На 23 юни във Великобритания гласуват на референдум „за” или „против” оставането на страната в Европейския съюз. Ако мнозинството гласува за излизане от ЕС, на практика това ще се случи на 1 юли 2018 г. Тогава те ще се явяват трета страна за всички страни от Евросъюза – излизането и влизането в страната вероятно ще е с визи. Швейцария, която никога не е бил член на ЕС, ще е по близо до съюза, тъй като има споразумение. Дори и от Сърбия, която има споразумение за свободно движение на хората.
 
Проучване, поръчано от „Индипендънт”, което беше огласено вчера, сочи, че 55% от британците са за излизане на страната от ЕС, а 45% – са против.
 
Младите британци преобладаващо са за оставане в ЕС – 70% от хората между 18 и 24 години. 64% от хората над 55 години пък са излизането на Англия от съюза. Във Великобритания възрастните са мнозинство и вероятно те ще определят съдбата на страната. При тях се очаква по-висока избирателна активност. Ако младите и противниците на излизането от ЕС се мобилизират, може да бъде обърнат резултатът.
 
Социологическите проучвания показват, че основното притеснение на британците е миграцията.
 
Как ще се отрази на България
 
Ако Великобритания излезе от Европейския съюз, българите няма да имат достъп до пазара на труда в страната. Достъпен ще е само за квалифицирани работници. Дори и крайните националисти в Англия казват, че работещите в момента легално българи ще останат в страната – ще получат работни визи.
 
Английските туристи в България са 250 хил. на година – евентуален „Брекзит” ще има голямо отражение върху пътуването на англичаните. Това ще се отрази и на нашия туристически бранш.
 
Във Великобритания определят пътуванията до България като „алкохолен туризъм”. Предполага се, че при излизане от ЕС ще се сложи край на алкохолния туризъм в рамките на съюза.
 
230 паунда повече ще струва на семейство пътуването в Европа. Тези, които пропагандират за излизане, твърдят, че алкохолът ще е по-евтин за британците, защото смятат, че акцизите ще намалеят. И това е един от мотивите за излизане от Евросъюза.
 
Почивките на англичаните ще са по-скъпи, защото отпада Европейската здравна карта – ще се плащат застраховки. Ще има и визи.
 
Приносът на Великобритания в бюджета на ЕС е голям, защото е голяма държава. Тя внася 14,5 млрд. евро годишно.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *