HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Парламентът реши: Забраняват напълно бурките

Народното събрание прие на първо четене т.нар. “Закон за бурките”, предложен от парламентарната група на Патриотичния фронт.  “За” гласуваха 108 депутати, “против” – 8, “въздържали се” нямаше. Гласовете “против” бяха на депутати от ДПС и Реформаторския блок. До края на пленарната сесия ще бъде гласуван и на второ четене, когато носенето на бурките ще бъде забранено в цялата страна.

Законопроектът цели въвеждането на забрана за носене на бурки на обществени места на национално ниво, след като множество общини въведоха забраната на своята територия по инициатива на ВМРО.
Предвижда се забраната да важи за всички официални институции и обекти в селата и градовете, свързани с предоставянето на административни, образователни или обществени услуги, както и местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации.

Ограниченията не се отнасят за домовете и за официалните места за молитва на съответното вероизповедание. Забраната няма да се прилага, ако облеклото се налага по здравословни причини или професионална необходимост.

За първо нарушение е предвидена глоба от 200 лв., а за всяко следващо тя става 1500 лева и лишаване от социални помощи.

“Този законопроект не е стойностен и не решава нито един съществен проблем, за това и не трябва да се подкрепя”, заяви по време на дебатите Тунчер Кърджалиев от ДПС. Според него формулировките в проекта са изпълнени с „технически несъвършенства” и „некомпетентни интерпретации”. „Френският закон е пред мен и е само 7 изречения, а тук имаме цели 3 страници. Известно е, че съвършенството е в семплия изказ”, посочи Кърджалиев.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *