Мъртви пчели падат от небето в Петрич, подозират конспирация

От 5 дни няколко вертолета кръжат над планините Беласица и Огражден около Петрич, но повечето хора не знаят каква е тяхната работа. Мнозина си мислят, че полетите на хвъркатите машини са заради прословутите бежанци.

Но шумът на вертолетите всява ужас у пчеларите от общината, след като над пчелините им се изсипа дъжд от мъртви пчели. Те разбрали, че целта на всекидневните полети, които почват рано сутрин и приключват около 10 часа, е пръскане с препарат против насекомите, които причиняват болестта нодуларен дерматит по кравите.

Нито една институция не е уведомила чрез писма, по медиите или чрез общината нито за извършващото се пръскане, нито за графика, по който то ще се осъществява. Справка в Общинска администрация – Петрич показа, че и общината не е уведомена, за да предупреди селските кметове, а чрез тях – и пчеларите, да си затворят пчелите за по няколко часа. Единствено в 16:55 часа миналия петък в община Петрич пристигнало писмо от Агенцията по храните в Благоевград, че в събота от 6 до 10 часа ще се пръска с вертолети ивицата между селата Долна Рибница и Игралище в планината Огражден. Общинските служители веднага се обадили на кметовете на села да предупредят пчеларите. Повече информация за пръсканията през другите дни в другите райони на общината в община Петрич не е получавана.

Вчера вертолетите кръжаха и над Петрич. По улиците в града имаше умрели пчели. Пчелари се оплакаха, че над пчелините им от небето валят мъртви пчели, и се заканиха да търсят правата си в съда за нарушаването на Закона за пчеларството.

Репортер на „Струма“ се свърза по телефона с пчеларя Иван Кунев, който каза: „Извинявайте, но не можем да се видим. Тръгвам спешно за пчелина си в гората. За пръскането ме уведомиха случайно в 17,30 часа във вторник. Имам над 200 кошера на 4 места. Цяла нощ съм затварял пчели в кошерите. Дойдох си за малко в града, сега отново отивам да видя какво става. В момента цъфти кестенът. По закон пръскането по време на цъфтеж е забранено. Не можаха ли да го направят преди 15 дни, или да изчакат 15 дни? Това пръскане е удар срещу пчеларството. Аз винаги съм се смял на любителите на конспиративни теории, но вече започвам да им вярвам. В момента по магазините се продава американски мед по 30 лева за половин кило. Кой ще купува този мед, ако на пазара има от нашия местен домашен мед?”, попита Кунев.

Борислав Митрев, секретар на пчеларско дружество „Южна пчела” – Петрич, заяви: „Не получихме никаква информация за пръскането нито от кметовете на населените места, нито от ветеринарните лекари. Те всички твърдят, че никой не им е казал нищо и затова не могат да уведомят и нас. Ние научавахме, когато вертолетите са над нашите пчелини. Никой не ни е информирал и с какви препарати се пръска, какъв е техният карантинен период, как действат върху пчелите. Няма абсолютно никаква информация от никоя институция. Ние не можем да предприемем абсолютно никакви мерки, защото сме уведомени извънредно късно, когато пчелите вече са напръскани, и ние не можем да направим нищо. А трябва да има план-график на пръскането, за който да бъдем уведомени два-три дена предварително, за да предприемем действия по затварянето на пчелите. И пръскането трябва да става не по общини, а по райони, например подножието на Беласица. Сега пчелните семейства ще умрат от задушаване. От цялата община се обаждат пчелари, че от небето валят умрели пчели. Пред кошерите има много мъртви пчели. Гледката е ужасна.

Нито една от съществуващите наредби не е спазена и ще търсим правата си в съда. В интернет имаше една много обща информация, че от 11 до 17 юни ще се пръска срещу нодуларен дерматит по кравите. Посочваха се районите Кресна, Сандански, Симитли и Петрич. Това е много обща информация, защото ние няма как да държим 7 дни пчелите затворени. Ние цяла година работим и влагаме пари и труд точно за тоя период от 20 дни. Толкова продължава пашата на пчелите. А те с това пръскане ни режат главите. Има логика и в предположенията, че всичко се прави нарочно, за да се унищожат колкото се може повече пчели, за да има пазар за вносния мед от Америка, Китай, Аржентина, който няма качествата на нашия. Нашият домашен мед е уникален. Кестеновият мед се води бутиков мед. В България такъв мед се получава само в планината Беласица и около Брежани. Сега пчелите внасят в кошерите прашец, който е с отрова. Те го консумират и през зимата могат да умрат”, допълни Митрев.

Пчеларят Андрей Узунов заяви: „Законът за пчеларството гласи, че във фаза на цъфтеж на крайпътна горска и полска растителност третирането на земеделските площи и горските масиви е абсолютно забранено. Всички ние от Петрич практикуваме пчеларство в един горски район с доста сложен релеф. Никой от нас не може да практикува подвижно пчеларство, да мести пчелите от един в друг район по времето на третиране на даден масив. Затова нашето желание е да бъдем уведомявани два-три дена предварително. В момента има преки последствия за пчелите. Колегата Андонов идва току-що от пчелина и казва, че вече има пчели, засегнати от пръсканията. Има и последствия, които ние ще усетим през зимата, най-късно през следващата пролет. Има една стара поговорка, че пилците се броят наесен, а пчелите – напролет. Животът на пчелните семейства е под въпрос. Отровата вече е вкарана в кошера, тя може да се консумира и това да доведе до смъртност на пчелните семейства през зимата. Но конкретно какви са последствията, ще можем да кажем около 20 април 2017 година. Лошото е, че това пръскане става, когато цъфти кестенът. А този мед е венецът на медовете. Ще търсим правата си по всички законови начини.

„Картината е плачевна. Пчелите са с прашец по краката. Живите пчели изваждат умрелите и тези, които са напръскани, от кошерите. Увеличава се броят на умрелите пчели. Ние не знаем с какво са напръскани, но са отровени”, заяви вчера председателят на пчеларско дружество „Южна пчела” Илия Андонов, който току-що се бе завърнал от пчелина.

„Плановете на фирмата, наета от централно управление на Българската агенция по безопасност на храните за авиационно третиране на площите срещу нодуларен дерматит, идват в агенцията ежедневно, ден за ден. Своевременно се уведомяват общините, информират се медиите, официалните и частно практикуващите ветеринарни лекари, както и пчелари, но ситуацията е екстремна, до момента са евтаназирани над 850 говеда”, коментира ветеринарят д-р Веселин Филипов, който отговаря за пчелите в Областната дирекция на БАБХ – Благоевград.

„Аз също съм пчелар и искрено съчувствам на пострадалите колеги, но дори да бъдат уведомени в ранния следобед и да отидат на пчелините си след 17-18 часа, не могат веднага да затворят пчелите, защото те се прибират след 21 ч. При положение че кошерите са с мрежести дъна, затварянето им за цяла вечер също крие рискове. Най-добрият вариант в случая е пчеларят да започне да затваря кошерите рано сутринта /5 ч./ и в 10 часа да започне да ги отваря. Утре /днес/ ще се третират площи в община Петрич, в четвъртък и петък започва третиране на площи в община Сандански“, съобщи д-р Веселин Филипов.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *